top of page

Vanliga frågor om Wolfbuilder

  • charlielinus
  • 3 apr.
  • 111 min läsning

Uppdaterat: 7 apr.



wolfbuilder logga vi bygger med stil, tradition och funktion
Vi är Wolfbuilder

Vad är Wolfbuilder för typ av företag och vilka tjänster erbjuder ni? Wolfbuilder är ett svenskt byggföretag som erbjuder helhetslösningar inom bygg. Det innebär att vi arbetar med nyproduktion av hus, renoveringar (t.ex. kök, badrum, fasad), tillbyggnader/ombyggnader samt totalentreprenader för både privatpersoner och företag. Vi är specialiserade på att leda projekt från start till mål – från första planering och bygglovshandlingar till färdigställande och slutbesiktning. Vårt fokus ligger på kvalitet, god kundkommunikation och att leverera projekt i tid och inom budge. Som kund kan du vända dig till oss för allt ifrån en mindre renovering till att bygga ditt drömhus.

Var är Wolfbuilder verksamma geografiskt? Wolfbuilder har sitt huvudkontor i Vaxholm och är verksamma i hela Stockholms län. Vi utför projekt främst i Stockholmsområdet (inklusive närliggande kommuner och norrort) och har god kännedom om lokala förhållanden och myndighetskrav här. För större projekt eller speciella förfrågningar kan vi även överväga uppdrag utanför detta område, men vårt primära verksamhetsområde är Stockholmsregionen.

Hur länge har Wolfbuilder funnits i branschen och vilken erfarenhet har ni? Wolfbuilder grundades år 2010 och är ett familjeägt företag. Det innebär att vi har över 15 års erfarenhet i byggbranschen. Under dessa år har vi genomfört en rad olika projekt – från villabyggnationer till omfattande renoveringar – vilket har gett oss bred kompetens. Vår långa erfarenhet gör att vi kan förutse vanliga utmaningar i byggprojekt och hantera dem proaktivt, vilket ger trygghet för dig som kund.

Är Wolfbuilder ett certifierat eller auktoriserat byggföretag?Ja, Wolfbuilder uppfyller höga standarder och innehar relevanta certifieringar. Vi har till exempel ett ISO-certifierat ledningssystem inom kvalitet, miljö och arbetsmiljö. Detta innebär att vårt arbete följer internationella standarder för kvalitetssäkring, hållbarhet och säkerhet. Dessutom är vi auktoriserade för våtrumsarbeten (behörig för arbeten i badrum/våtrum), vilket garanterar att exempelvis badrumsrenoveringar utförs enligt branschens regler. Vi har F-skatt och alla nödvändiga registreringar som krävs för att driva byggverksamhet i Sverige.

Har Wolfbuilder några branschorganisationer eller samarbeten?Ja, Wolfbuilder är medlem i Byggföretagen, som är branschorganisationen för seriösa byggentreprenörer. Detta medlemskap innebär att vi åtar oss att följa branschens etiska riktlinjer och standardavtal. Vi håller oss även uppdaterade via organisationen om nyheter inom bygglagstiftning och teknik. Utöver detta samarbetar vi med certifierade underentreprenörer och leverantörer vid behov – till exempel arkitekter, konstruktörer, elektriker och VVS-montörer – för att säkerställa att varje del av projektet utförs av rätt kompetens.

Kan Wolfbuilder visa upp referenser eller tidigare projekt? Absolut. Vi förstår att förtroende är viktigt, och vi delar gärna med oss av referenser. På vår hemsida finns bilder och beskrivningar av tidigare projekt vi har utfört, så att du kan se exempel på vårt arbete. Vid förfrågan kan vi också förmedla kontakt med några av våra nöjda kunder som kan berätta om sina erfarenheter. Referensprojekt sträcker sig från villanybyggnationer och tillbyggnader till köks- och badrumsrenoveringar – vi är stolta över ett gott rykte och återkommande kunder.

Arbetar Wolfbuilder både mot privatpersoner och företagskunder? Ja, vi utför uppdrag åt både privatpersoner och företag. Vår huvudsakliga kundbas är villaägare, bostadsrättsinnehavare och fastighetsägare som behöver hjälp med byggprojekt i sina hem eller fastigheter. Men vi tar även uppdrag från exempelvis bostadsrättsföreningar (BRF:er) för gemensamma utrymmen eller renoveringar av lägenheter, samt från företag som behöver ombyggnation av kontor eller liknande. Oavsett kundtyp anpassar vi kommunikationen och processen för att möta kundens specifika behov.

Tar Wolfbuilder även små projekt, eller enbart större byggentreprenader? Vi åtar oss både stora och små projekt, men vårt fokus är på kvalitet och effektivitet oavsett storlek. För mindre uppdrag som t.ex. byte av ett fönster, mindre reparationer eller liknande kan vi ofta hjälpa till, särskilt om de ligger i vårt närområde. Större projekt – som nybyggnationer, omfattande renoveringar eller tillbyggnader – utgör en stor del av vår verksamhet och där kommer vår projektledningskompetens fullt ut till sin rätt. Om du är osäker på om ditt projekt är något vi tar, kontakta oss gärna – sannolikt kan vi hjälpa dig eller hänvisa dig rätt.

Vad utmärker Wolfbuilder jämfört med andra byggföretag? Wolfbuilder strävar efter att vara mer kundorienterade än genomsnittet. Det som utmärker oss är vår betoning på tydlig kommunikation, planering och kvalitet. Vi lägger stor vikt vid att verkligen förstå kundens önskemål och förväntningar innan projektstart. Under projektet håller vi kunden löpande informerad (ingen ska behöva undra vad som händer härnäst). Dessutom har vi höga kvalitetskrav internt – allt arbete genomgår våra interna kvalitetskontroller. Vår ISO-certifiering i kvalitet och miljö samt medlemskap i branschföreningar är bevis på vårt engagemang för professionalitet. Kort sagt: pålitlighet, kvalitet och dialog är våra ledord, vilket många kunder vittnar om.

Har era hantverkare rätt utbildning och certifikat (t.ex. yrkesbevis)?Ja. Våra snickare och övriga hantverkare har relevant utbildning och många års erfarenhet inom sina områden. Flera av våra hantverkare har yrkesbevis inom sina respektive yrken (t.ex. snickare med yrkesbevis, certifierade elektriker, VVS-montörer med branschlegitimation). För arbeten i våtrum har vi som nämnt särskild behörighet och följer Boverkets byggregler och branschregler (t.ex. BBV för tätskikt i badrum). Att anlita Wolfbuilder innebär att det är utbildad personal som utför jobbet – eller inhyrda specialister som uppfyller våra krav – vilket garanterar ett fackmässigt resultat.

Har Wolfbuilder nödvändiga försäkringar och tillstånd för sin verksamhet? Ja, det är en vanlig fråga, Wolfbuilder är fullt försäkrat. Vi har en ansvarsförsäkring som täcker eventuella skador på personer eller egendom som skulle kunna uppstå under projektet. Dessutom har vi en entreprenadförsäkring (allrisk) som skyddar själva byggprojektet och materialet under byggtiden. Givetvis innehar vi F-skattsedel, så att du som kund kan utnyttja ROT-avdrag och slipper skatteadministration – det är standard för seriösa byggföretag. Tack vare våra försäkringar och tillstånd kan du känna dig trygg med att vi tar det juridiska och ekonomiska ansvaret om något oförutsett skulle inträffa.

Är Wolfbuilder medlem i fack- eller branschorganisationer som kräver kollektivavtal? Ja, som tidigare nämnt är vi medlemmar i Byggföretagen, där medlemskap förutsätter att vi följer gällande kollektivavtal för byggbranschen. Det innebär att våra anställda hantverkare har schyssta villkor, vilket i sin tur bidrar till en mer motiverad personal och högre kvalitet i arbetet. För dig som kund innebär det att du anlitar ett företag som tar ansvar inte bara för projektet utan också för sina anställda – en indirekt kvalitetsstämpel. Vi håller oss också uppdaterade genom branschorganisationen om säkerhetsföreskrifter och bästa praxis.

Kan Wolfbuilder hjälpa till redan på planeringsstadiet, t.ex. med arkitekter eller konstruktörer? Absolut. Vi kan involveras tidigt i processen. Om du bara har en idé eller skiss kan vi hjälpa dig att ta fram en mer detaljerad plan tillsammans med arkitekter och konstruktörer vi samarbetar med. Vi har ett nätverk av arkitekter och ingenjörer som vi kan rekommendera eller involvera för att ta fram ritningar, konstruktionsberäkningar och andra handlingar. På så sätt kan vi säkerställa att projektet blir genomförbart inom din budget och enligt regelverken redan innan byggstart. Tidig planering med oss innebär att vi kan ge värdefull input om byggtekniska lösningar, materialval och kostnadsestimat på ett tidigt stadium.

Erbjuder Wolfbuilder ett kostnadsfritt hembesök och offert? Ja, vi erbjuder kostnadsfri konsultation och offert. Vanligtvis bokar vi in ett hembesök eller möte på plats där vi går igenom dina önskemål och besiktigar förutsättningarna. Efter detta tar vi fram en detaljerad offert – utan kostnad och förpliktelse för dig som kund. Offerten inkluderar en specifikation av arbetets omfattning och kostnad (inklusive material och arbete). Vi tycker det är viktigt att du i lugn och ro ska kunna ta ställning till vår offert och jämföra med eventuella andra, därför pressar vi inte på utan finns tillgängliga för frågor. Många kunder uppskattar att vi är grundliga vid offertstadiet, då det minimerar risken för missförstånd längre fram.

Hur kvalitetssäkrar Wolfbuilder sina projekt under och efter utförandet? Kvalitetssäkring är en central del av vår process. Innan projektstart upprättar vi en kontrollplan och ser till att alla inblandade förstår kraven. Under byggprocessen genomför vår projektledare löpande kontroller för att säkerställa att arbetet utförs enligt plan och gällande byggnormer. Vårt ISO 9001-certifierade arbetssätt (kvalitetsledning) hjälper oss hålla ordning på detta. Vid projektets slut genomförs en slutbesiktning (ofta med en oberoende besiktningsman) där eventuella brister noteras. Vi överlämnar inte projektet förrän alla punkter är åtgärdade och kunden är nöjd. Efter färdigställandet får du även relevant dokumentation, såsom garantibevis och intyg, vilket ytterligare säkerställer kvaliteten på det utförda arbetet.

Hanterar Wolfbuilder hela projektet själva, eller anlitar ni underentreprenörer? Wolfbuilder tar rollen som totalentreprenör i dina projekt. Det betyder att vi samordnar alla nödvändiga yrkesgrupper. Vi har egna erfarna snickare, arbetsledare, målare, plattsättare och projektledare inom företaget. För vissa specialiserade moment – som elinstallationer, VVS-arbeten, plåtarbeten  – anlitar vi våra utvalda underentreprenörer som vi har långvariga samarbeten med. Alla underentreprenörer vi använder är granskade av oss gällande kompetenser och försäkringar. Som kund märker du knappt av detta, då vi står som din kontraktspart och ser till att arbetet flyter på. Fördelen för dig är att du slipper jaga egna elektriker eller rörmokare – vi ordnar med behöriga fackmän för varje del av projektet. Du har bara oss som kontakt, men får en hel kedja av kompetens via oss.

Har ni resurser för att ta flera projekt samtidigt, och hur stor är er organisation?Wolfbuilder är ett medelstort byggföretag med ett 15-tal anställda (inklusive hantverkare och tjänstemän). Vi planerar vår verksamhet noga och tar inte på oss fler projekt än vi kan hantera med bibehållen kvalitet. Normalt driver vi flera projekt parallellt, men då utses separata arbetslag och projektledare för varje projekt. Vår storlek gör att vi är tillräckligt stora för att ha stabilitet och bredd, men samtidigt tillräckligt flexibla för att ge personligt engagemang i varje enskilt uppdrag. Som kund kommer du ha en dedikerad projektledare och ett team som fokuserar på ditt projekt, oavsett hur många andra projekt vi har igång.

Vad gör jag om jag vill diskutera mitt projekt innan jag bestämmer mig? Du är alltid välkommen att kontakta oss för en förutsättningslös diskussion. Vi kan prata i telefon eller boka ett möte där du beskriver dina idéer. Vi kan då ge dig feedback, berätta om liknande projekt vi gjort och ge en ungefärlig uppfattning om omfattning, tidsåtgång och kostnad. Detta initiala samtal eller möte är förstås kostnadsfritt. Syftet är att du ska känna dig trygg i hur vi skulle ta oss an ditt projekt. Om du sedan vill gå vidare bokar vi in en mer detaljerad genomgång och platsbesök för att sedan lämna offert. Vi tror på att bygga förtroende från första kontakten – därför delar vi gärna med oss av vår kunskap tidigt i processen.

Nyproduktion av hus

Bygger Wolfbuilder nya hus från grunden (nyproduktion av villor)? Ja, Wolfbuilder har omfattande erfarenhet av nyproduktion av hus. Vi kan ta hand om hela processen att bygga ett nytt hus från grunden på din tomt. Det innefattar allt från projektering, grund- och markarbeten till stomresning, invändiga arbeten och slutfinish. Vi bygger främst villor och fritidshus i lösvirke (platsbyggda), men vi är också bekanta med att montera prefabricerade husmoduler om projektet kräver det. Vår roll är att agera totalentreprenör för husbygget – du kan med andra ord få ett nyckelfärdigt hus där vi samordnar alla moment tills det är dags för inflyttning.

Erbjuder Wolfbuilder totalentreprenad för nybyggnationer? Ja, vi föredrar att arbeta som totalentreprenör vid nyproduktion av hus, vilket innebär att vi tar helhetsansvar för projektet. Från att grunden anläggs tills huset står färdigt sköter vi planering, samordning av alla yrkesgrupper (markentreprenörer, betongarbetare, snickare, elektriker, VVS, målare etc.) och ser till att tidplan och budget hålls. För dig som kund betyder det att du skriver kontrakt med en part – Wolfbuilder – som sedan i sin tur hanterar eventuella underleverantörer. Totalentreprenad ger en smidigare process och tydligare ansvarsfördelning. Vi tar ansvar för att huset uppfyller alla krav enligt ritningar, byggnormer och dina önskemål.

Kan Wolfbuilde hjälpa till med arkitektritningar och design i samband med nybygge? Ja, vi kan bistå redan i arkitektur- och designfasen. Om du inte redan har färdiga ritningar samarbetar vi med erfarna arkitekter som kan rita upp ditt drömhus utifrån dina idéer. Under det skedet bidrar vi även med praktiska insikter (t.ex. om konstruktion och kostnad) för att säkerställa att designen går att bygga inom budget. Vi kan också hjälpa till med att ta fram konstruktionsritningar och andra tekniska handlingar som behövs för bygglov. Vårt mål är att du får ett hus som både är estetiskt tilltalande och byggtekniskt genomförbart. Naturligtvis kan du också komma med färdiga arkitektritningar till oss – då realiserar vi dem.

Hur lång tid tar det ungefär att bygga ett nytt hus med Wolfbuilder? Tidsåtgången för att bygga ett nytt hus kan variera, men själva byggfasen från det att grunden är klar tills huset är inflyttningsklart brukar röra sig om cirka 6–24 månader för ett normalstort enfamiljshus. Ett prefab-hus monteras och färdigställas på ca 12–20 veckor efter att bygglovet är klart, medan platsbyggda lösvirkeshus oftast tar flera månader. Utöver själva byggtiden måste man räkna med tid för förberedelser: arkitektritningar, bygglovshandläggning (vilket kan ta ett par månader), markarbete etc. Vi lägger alltid upp en detaljerad tidsplan innan projektstart där alla moment framgår. Som kund får du tydlig information om när olika milstolpar (t.ex. stomresning, tät hus, invändig färdigställande) beräknas ske och när inflyttning kan planeras.

 

Vad kostar​ ett nytt hus per kvadratmeter? Kostnaden för att bygga ett hus varierar mycket beroende på standard, materialval, läge och entreprenadform. För en normal villa i Sverige kan man grovt estimera cirka 20 000–30 000 kr per kvadratmeter boyta som en riktlinjer. Enligt prisstatistik ligger snittet kring 22 500 kr/m², där de billigare projekten kan landa runt 17 500 kr/m² och de mer exklusiva upp mot 35 000 kr/m². Notera att detta inkluderar byggkostnaden (arbete och material) men inte kostnad för tomt eller arkitekt. För ditt specifika projekt lämnar vi gärna en detaljerad offert – vi går igenom önskemål om standard (t.ex. kök, badrum, golv, fasadmaterial) och räknar fram en kostnad. I offerten framgår även vad som ingår. Generellt kan sägas att ett enklare hus med standardmaterial blir billigare per kvm, medan unika arkitektritade hus med premium-material blir dyrare.

Sköter Wolfbuilder även markarbete och grundläggning vid nybyggnation? Ja. En viktig del av nyproduktion är markarbeten och grund och det ansvarar vi för inom ramen för totalentreprenaden. Innan husbygget startar ser vi till att marken förbereds – t.ex. schaktning, eventuella sprängningar, dränering och att en stabil grund anläggs (platta på mark eller krypgrund, beroende på projektet). Vi samarbetar med erfarna markentreprenörer och grundläggare för dessa moment. Det innebär att du inte behöver anlita någon separat för grunden; Wolfbuilder tar ansvar för att allt från markförhållanden till färdig grund blir korrekt utfört. Vi ser också till att eventuella anslutningar för vatten, avlopp och el dras in i husgrunden enligt plan. En solid grund är A och O för ett hållbart hus, och vi kompromissar aldrig med kvaliteten här.

Bygger Wolfbuilder både trähus och stenhus (t.ex. med murad eller prefab-stomme)? Ja, vi är flexibla vad gäller byggmaterial och konstruktionstyp. Traditionellt byggs många villor som trähus (regelstommar i trä) och det behärskar vi mycket väl. Men vi kan också bygga stenhus eller hus med murade/stöpta väggar om så önskas. I vissa fall kanske kunden vill ha ett tegelhus eller en husstomme av betong för specifika egenskaper (t.ex. ljudisolering, massivt intryck), och vi har erfarenhet av den typen av byggnation också. Ofta beror valet på hustyp, arkitektens ritningar och kundens preferenser. Vi anpassar oss efter projektets specifikation – vare sig det är lösvirkesbyggt trähus, prefab moduler från en hustillverkare, eller murade konstruktioner, kan vi ta oss an det. Under offert- och planeringsfasen diskuterar vi gärna för- och nackdelar med olika konstruktionsmetoder så att du som kund kan fatta ett informerat beslut.

Kan jag som kund påverka utformningen och planlösningen av det nya huset? Absolut. Ett av fördelarna med att bygga med oss (snarare än att köpa ett kataloghus rakt av) är den höga graden av anpassning. Vi utgår från dina behov och önskemål – allt från planlösning (antal rum, deras placering, öppna ytor vs. avskiljda rum) till estetiska val som fasadmaterial, taktyp, fönsterdesign etc. I designfasen jobbar vi nära dig och eventuellt en arkitekt för att justera ritningarna tills du är nöjd. Under byggets gång kan mindre justeringar också göras (med förbehåll för att det inte strider mot bygglovet). Du kan alltså i stor utsträckning skräddarsy ditt nya hus efter egen smak. Vi ser till att integrera dina val så länge de är tekniskt och regelmässigt möjliga. Vårt mål är att leverera ditt drömhus – inte ett standardhus – och därför värdesätter vi din input genom hela processen.

Hjälper Wolfbuilder till med bygglovsprocessen för nyproduktion? Ja, vi assisterar aktivt i bygglovsprocessen. Att bygga ett nytt hus kräver bygglov, och vi vet att det kan kännas komplext för många. Vi hjälper till genom att ta fram nödvändiga ritningar och handlingar (situationsplan, fasad-, plan- och sektionsritningar, teknisk beskrivning m.m.) i samarbete med arkitekt/konstruktör. Vi kan fylla i och skicka in bygglovsansökan åt dig eller tillsammans med dig. Formellt sett är det ofta byggherren (du som äger tomten) som står som sökande, men vi guidar dig genom stegen. Under handläggningstiden (som brukar vara upp till 10 veckor i kommunen) bevakar vi ärendet och svarar på eventuella kompletteringar som byggnadsnämnden önskar. När bygglovet är beviljat hjälper vi även till med att ta fram en kontrollplan och föreslå en kontrollansvarig om du inte redan har en. Kort sagt: vi ser till att byråkratin kring bygget flyter på så smidigt som möjligt, så att vi kan komma igång med byggandet i rätt tid.

Bygger Wolfbuilder energieffektiva hus, t.ex. lågenergihus eller passivhus?Ja, vi har kompetensen att bygga hus med hög energiprestanda. Alla nybyggnationer vi utför uppfyller givetvis gällande energikrav enligt Boverkets byggregler (BBR), men vi kan även gå längre än så. Om du som kund önskar ett extra energieffektivt hus (t.ex. passivhus-standard, med tjockare isolering, särskilda fönster, ventilationssystem med värmeåtervinning etc.) kan vi anpassa konstruktion och installationer för det. Vi har erfarenhet av att installera t.ex. vattenburen golvvärme, FTX-ventilation, extra isolerade klimatskal och andra åtgärder som minskar energiförbrukningen. Vi är också öppna för lösningar som solceller på taket eller geoenergi (bergvärme) – ofta i samarbete med specialister – för att ditt hus ska bli så miljövänligt och billigt i drift som möjligt. Alla sådana önskemål diskuterar vi under projekteringen och tar med i planeringen.

Vilka standarder och regler följer Wolfbuilder vid nyproduktion av hus? Vi följer alla svenska bygglagar och branschregler. Det inkluderar Plan- och bygglagen (PBL) och Boverkets byggregler (BBR) för sådant som bärförmåga, brandsäkerhet, tillgänglighet, energihushållning etc. Under byggprocessen hålls kommunens byggnadsinspektör informerad enligt krav – vi ordnar t.ex. tekniskt samråd, startbesked och ser till att alla kontrollpunkter i kontrollplanen uppfylls. För elinstallationer följer vi Elsäkerhetsverkets föreskrifter (arbete utförs av behörig elektriker) och för VVS följs branschregler säkert vatteninstallation. I våtrum följer vi branschregler för tätskikt (t.ex. BBV eller GVK). Kort sagt: allt arbete görs fackmässigt och enligt gällande standard. Dessutom håller vi oss ajour med nyheter – t.ex. uppdateringar i BBR eller nya EU-standarder – så att ditt nybyggda hus är modernt och uppfyller de krav som ställs år 2025 och framåt.

Kan jag besöka byggarbetsplatsen under tiden som huset byggs? Givetvis är du som kund välkommen att följa byggnationen på plats. Vi rekommenderar att besök sker i samråd med vår projektledare eller platschef – både av säkerhetsskäl (en byggarbetsplats har skyddsutrustningskrav) och för att du ska få ut så mycket som möjligt av besöket. Under vissa viktiga milstolpar bjuder vi själva in dig, till exempel vid stomresning eller när el- och VVS-dragningar är klara, så vi tillsammans kan gå igenom huset. Men även utöver de formella mötena får du komma förbi. Tänk på att alltid anmäla din ankomst till arbetslaget så någon kan ta emot dig. Vi förser dig med hjälm och varselväst om det behövs. Många kunder tycker det är spännande att se sitt hus växa fram och vi delar gärna den upplevelsen, så länge det sker på ett säkert sätt.

Tar Wolfbuilder hand om el-, VVS- och andra installationer i ett nytt hus? Ja, som totalentreprenör ansvarar vi för att alla installationer i huset utförs korrekt. Vi anlitar behöriga elektriker för all eldragning och elinstallation (som elcentral, strömbrytare, belysning, mm). På VVS-sidan samarbetar vi med certifierade rörmokare för att installera vatten- och avloppsledningar, värmesystem (t.ex. värmepump, radiatorer eller golvvärme) och sanitetsporslin. Även ventilationsinstallatörer (OVK-certifierade) kopplas in för att montera ventilationsaggregat och kanaler om huset har mekanisk ventilation. Allt detta samordnas i tidsschemat så att rätt fackman är på plats när det behövs. Som kund behöver du inte tänka på att boka in dessa – vi sköter planering och ser till att installationerna uppfyller alla krav. Efter färdigställandet får du dokumentation, intyg och manualer för alla viktiga system (el-schema, VVS-ritning, ventilationsprotokoll etc.).

Erbjuder Wolfbuilder några garantier för ett nybyggt hus? Ja, nybyggda hus omfattar​ garantier, wolfbuilder har våra egna garantier. Enligt konsumenttjänstlagen har du som konsument rätt att reklamera fel i ett arbete på byggnader i upp till tio år efter att huset är färdigställt. Utöver detta erbjuder vi en uttalad garanti – vanligen 2 år – där vi utan diskussion åtgärdar eventuella fel eller brister som visar sig. Det är också brukligt med en garantibesiktning efter ca 2 år för nybyggda hus, och vi medverkar självklart vid en sådan och åtgärdar eventuella anmärkningar. Dessutom tecknas vanligtvis en nybyggnadsförsäkring (byggfelsförsäkring) som extra skydd för dig som beställare, vilken kan täcka vissa fel upp till 10 år. Vi hjälper dig med att ordna nödvändiga försäkringar som t.ex. färdigställandeförsäkring innan byggstart. Sammantaget kan du känna dig trygg med att det finns flera lager av garanti och ansvar som skyddar dig ifall något oförutsett skulle upptäckas efter att huset är klart.

Har Wolfbuilder erfarenhet av att bygga olika typer av hus, t.ex. fritidshus, Attefallshus eller flerfamiljshus? Vår huvudinriktning är villor och ombyggnationer av enfamiljshus, men vi har även erfarenhet av angränsande projekt. Vi kan bygga fritidshus eller sommarstugor – principen är densamma som för villor, bara ofta i mindre skala. Attefallshus (komplementhus upp till 30 kvm) kan vi absolut uppföra; dessa kräver endast anmälan istället för bygglov, och vi ser till att även de uppfyller alla krav. När det gäller flerfamiljshus (t.ex. parhus eller mindre radhuslängor) har vi i företaget kompetens för det, även om det inte är vår vanligaste uppdragstyp. Vi har dock byggt tillbyggnader och utfört renoveringar på flerbostadshus tidigare. Om du har ett projekt som gäller flerfamiljshus eller något mer ovanligt (t.ex. kombinerad bostad/verkstad etc.) så tar vi det fall för fall – kontakta oss så kan vi berätta mer om vår kapacitet där. Generellt är vi måna om att inte ta på oss större projekt än att vi kan hålla vår kvalitetsnivå, men i mån av utrymme i planeringen kan vi åta oss även lite större byggen.

Bygger Wolfbuilder “nyckelfärdiga” hus? a, när vi tar totalentreprenad på ett nybygge levererar vi i praktiken ett nyckelfärdigt hus. Det betyder att huset är helt inflyttningsklart vid överlämnandet – alla större och mindre arbeten är då utförda. Väggar, tak, golv, kök, badrum, el, VVS, målning etc – allt är färdigt och testat. Du som kund ska i princip bara behöva sätta i nyckeln och flytta in möblerna. Vissa kunder väljer att själva stå för vissa delar (t.ex. målning invändigt eller lägga ytskikt i något rum) för att spara kostnader eller av andra skäl, men standard är att vi gör allt enligt specifikation. Under planeringsfasen går vi noga igenom vad “nyckelfärdigt” innebär så att förväntningarna är tydliga – t.ex. vilka vitvaror som ingår, om tomtplanering ingår etc. Målet är att du ska slippa koordinera eller utföra någonting själv under byggtiden.

Hur säkerställer Wolfbuilder kvaliteten under ett nybyggnadsprojekt? För nybyggnation av hus har vi infört flera kontrollsteg. Dels jobbar vi enligt vårt kvalitetssystem (ISO 9001) där det ingår att göra egenkontroller av arbetsmoment. Våra platschefer/projektledare följer en checklista för allt från armering i grunden till täthetstest av huset. Dessutom involveras en kontrollansvarig (KA) som är certifierad enligt PBL – ofta en extern konsult – som oberoende granskar att bygget följer kontrollplan och byggregler. Vi bokar även in en provtryckning/täthetskontroll av huset när det är tät, för att säkerställa att energikraven uppfylls. Innan inflyttning sker en slutbesiktning med en oberoende besiktningsman. Alla dessa steg gör att kvalitén verifieras. Skulle besiktningsmannen hitta något avvikande åtgärdar vi det omgående. Efter inflyttning håller vi kontakten – om några mindre justeringar behövs (ex en dörr som behöver justeras efter att huset “satt sig”) så fixar vi det. Vår ambition är att kvaliteten ska vara på topp redan från början, men den flerfaldiga kontrollen finns för din trygghet.

Renovering (kök, badrum, fasad etc.)

Utför Wolfbuilder köksrenoveringar? Ja, vi arbetar ofta med köksrenoveringar av olika omfattning. Allt från att riva ut det gamla köket och installera ett helt nytt, till mindre uppdateringar som byte av bänkskivor, skåpluckor eller golv kan ingå. Vi erbjuder totalentreprenad även för kök, vilket innebär att vi samordnar snickare, elektriker, VVS-montörer och plattsättare efter behov. Köket är hjärtat i hemmet, och vi vet hur viktigt det är att en köksrenovering blir både funktionell och snygg. Vi kan hjälpa till med planering av kökslayout, ge råd om materialval (t.ex. hållbara bänkskivor eller smart förvaring) och säkerställa att allt monteras korrekt. Så ja – oavsett om du vill ha ett platsbyggt drömkök eller montera ett IKEA-kök med vår hjälp, så fixar vi det.

Hur går en köksrenovering till med Wolfbuilder, från start till mål? Processen för en köksrenovering hos oss börjar med planering. Vi träffas och går igenom vilka ändringar du vill ha – exempelvis ny planlösning, vilka skåp och vitvaror som ska in, om väggar ska rivas eller flyttas, etc. Därefter tar vi fram en offert som specificerar arbetet. När vi startar renoveringen skyddar vi dina golv och angränsande ytor, och sedan gör vi en rivning av det gamla köket (plockar ner skåp, kopplar ur vitvaror, river eventuella väggbeklädnader). Därefter gör elektrikern och rörmokaren eventuella ändringar i el- och rördragningar som behövs för den nya layouten. Sedan monterar vi det nya köket: stommar, bänkskivor, kakel/stänkskydd, vitvaror etc, och utför ytskiktsarbete som målning eller golvläggning om det ingår. Till sist sker finjusteringar och kontroll av att allt (vatten, avlopp, el, belysning, vitvaror) fungerar. Vi avslutar med slutstädning. Under hela processen har du en kontaktperson att vända dig till. En typisk köksrenovering tar ett par veckor – mer om det är omfattande ändringar (se nedan om tidsåtgång).

Hur lång tid tar en köksrenovering normalt? Tidsåtgången beror på renoveringens omfattning, men en standard köksrenovering (där man byter ut hela köket) tar vanligen mellan 4 och 8 veckor. Mindre kök eller enklare byten kan gå på 2–3 veckor, medan större kök eller renoveringar som inkluderar att riva väggar, ändra planlösning eller vänta in specialbeställda material kan ta upp emot 6–8 veckor. Vi anger att 4–8 veckor är normalt för ett kök, beroende på storlek och komplexitet. För att ge ett konkret exempel: om vi ska lägga nytt golv, byta alla skåp, dra om el och VVS samt kakla om, så rör det sig ofta om ca 4 veckor effektiv arbetstid. Dock kan leveranstider på köksinredning påverka – vi planerar därför noga så att skåp, vitvaror och annat finns på plats när de behövs, annars riskerar projektet att dra ut på tiden. Innan vi startar renoveringen får du en detaljerad tidsplan så du vet vecka för vecka vad som händer.

Vad kostar en köksrenovering i genomsnitt? Kostnaden för en köksrenovering varierar kraftigt utifrån materialval och omfattning. Ett mindre kök eller enklare ytskiktsrenovering kan kosta under 100 000 kr, medan ett större kök med exklusiva material kan hamna på ett par hundra tusen kronor. Som riktmärke kan man säga att 120 000–200 000 kr är vanligt för en totalrenovering av ett normalstort kök (inklusive både material och arbete). Enligt vissa uppskattningar kan ett kök hamna i spannet 150 000–250 000 kr beroende på standar. I detta ingår då nya skåpinredningar, bänkskivor, vitvaror, kakel samt arbetskostnad för snickare, elektriker, VVS etc. ROT-avdraget hjälper till att minska arbetskostnaden med 30% (upp till 75 000 kr per person/år) vilket vi givetvis hjälper till att dra på fakturan. För en exakt siffra krävs ett hembesök och offert, men vi går alltid igenom vilka poster som driver kostnad – t.ex. valet av köksleverantör kan göra att materialbudgeten landar på 75 000 kr eller 200 000 kr. Vi strävar efter att hitta en lösning som passar din budget.

Kan jag bo kvar hemma under en köksrenovering? Ja, det kan du oftast – men du måste räkna med begränsad användning av köket under renoveringstiden. Under själva köksrenoveringen kommer köket att vara ur bruk (ingen spis eller diskho, el och vatten i köket stängs av periodvis). Många kunder bor kvar i bostaden och löser matlagning tillfälligt med mikrovågsugn, kokplatta eller att äta mat som inte kräver tillagning. Om du har möjlighet kanske du sätter upp ett provisoriskt minikök i ett annat rum (med vattenkokare, kaffebryggare och mikro). Själva byggarbetet kan medföra en del oväsen och damm, men vi försöker avgränsa arbetsområdet så mycket som möjligt. Det går alltså att bo kvar, men räkna med lite stök. Är renoveringen mycket omfattande och man absolut behöver fullt kök dagligen, kan det vara skönt att bo på annat håll under en kort period – men det är ovanligt att det behövs för kök. Sammanfattningsvis: de flesta bor kvar, men får ha tålamod med begränsade köksmöjligheter tills nya köket är klart.

Hjälper Wolfbuilder till med köksplanering och inredningsval? Ja, vi hjälper gärna till i planeringsfasen av köket. Om du inte redan har färdiga köksritningar kan vi tillsammans skissa fram en bra planlösning. Vi kan ge råd kring hur man utnyttjar ytan optimalt (t.ex. placering av spis, diskho och kylskåp för en fungerande arbets ”triangel”). När det gäller inredningsval – som köksskåp, luckor, handtag, bänkskivor, vitvaror – så kan vi ge rekommendationer utifrån våra erfarenheter. Vi har inget eget kökssortiment, men vi samarbetar ofta med köksleverantörer och kan ta fram förslag därifrån. Alternativt bygger vi speciallösningar om du önskar något unikt (t.ex. platsbyggd köksö). Vi kan också lotsa dig i showroom om det behövs eller peka dig mot leverantörer av bänkskivor, kakel etc. I slutändan är det du som bestämmer stilen, men vi ser till att designen funkar praktiskt och går att genomföra. Under renoveringen kan mindre justeringar göras (exempelvis om du plötsligt vill ändra en luckmodell), men större förändringar bör beslutas under planeringen för att undvika extra kostnader.

Utför Wolfbuilder badrumsrenoveringar? Ja, vi är specialiserade även på badrumsrenoveringar. Ett av våra vanligaste uppdrag är att renovera badrum och toaletter åt villaägare och bostadsrättsinnehavare. Vi tar hand om hela processen för våtrum: rivning av det gamla badrummet, omdragning av VVS vid behov, nytt tätskikt, kakel/klinker eller våtrumsmatta, installation av sanitetsporslin (toalett, handfat, dusch/badkar) och montering av inredning. Eftersom badrum ställer höga krav på tätskikt och fackmässighet är det en trygghet för kunder att vi har våtrumsbehörighet (vi är behöriga enligt Byggkeramikrådets branschregler för tätskikt i våtrum). Det innebär att våra plattsättare och VVS:are följer konstens alla regler så att badrummet blir vattensäkert. Sammanfattningsvis: Ja, vi tar gärna hand om din badrumsrenovering – från enklare wc till lyxigt spa-badrum.

Har Wolfbuilder behörighet för våtrumsarbeten (badrum)? Ja, Wolfbuilder är certifierade för våtrumsarbeten. Vi innehar behörighet (exempelvis genom BKR eller GVK) som intygar att vi får utföra tätskiktsarbete i våtrum. Detta är viktigt eftersom försäkringsbolag och branschstandarder kräver att badrum byggs av behöriga hantverkare för att försäkringar ska gälla. När vi renoverar ett badrum ser vi till att alla underliggande arbeten – såsom golvfall, tätskikt under kaklet och rörgenomföringar – görs enligt gällande branschregler. Efter avslutad renovering kan vi överlämna ett våtrumsintyg/garantibevis som visar att badrummet är fackmässigt utfört. För dig som kund innebär vår behörighet en extra trygghet: risken för vattenskador minimeras och eventuella garantier gäller. Vi uppdaterar kontinuerligt våra kunskaper genom kurser, så vi är väl insatta i de senaste reglerna.

Hur lång tid tar en badrumsrenovering?En badrumsrenovering tar normalt omkring 3–6 veckor, beroende på badrummets storlek och komplexiteten i arbetet. Mindre badrum (t.ex. gäst-WC utan dusch) kan ibland bli klara på 2–3 veckor, medan ett normalstort badrum på ~5 m² oftast tar runt 4–5 veckor från start till klart. Anledningen att det tar några veckor är att många moment måste ske i följd med torktider emellan – exempelvis behöver spackel och tätskikt torka innan kakelsättning, och kakelfixet ska torka innan fogning, etc. Om oförutsedda saker upptäcks (som en dold fuktskada) kan det tillkomma tid för uttorkning och åtgärd, vilket förlänger projekttiden. Vi planerar renoveringen noga så att rätt hantverkare (snickare, rörmokare, elektriker, plattsättare, målare) kommer in i rätt ordning utan onödiga luckor. I vår erfarenhet är ~4 veckor vanligt för ett standardbadrum. Naturligtvis får du en tidsplan innan vi sätter igång, så du vet exakt hur länge badrummet förväntas vara ur bruk.

Vad kostar en badrumsrenovering ungefär? Priset för en badrumsrenovering kan variera, men för att ge en fingervisning: en totalrenovering av ett normalstort badrum (säg ~5 m²) ligger ofta i storleksordningen 150 000–200 000 kr efter ROT-avdrag. En undersökning visar t.ex. att en 5 kvm badrumsrenovering har en medelkostnad på strax under 190 000 kr (inklusive moms och med ROT-avdrag). Detta inkluderar då allt material (kakel, klinker, inredning, tätskikt mm) samt arbetskostnader för alla hantverkare. Mindre badrum eller enklare utföranden kan komma under detta, kanske runt 100 000–150 000 kr, medan större badrum med påkostade material (natursten, designinredning) kan hamna på 250 000 kr eller mer. I offerten specificerar vi kostnaderna – vanligtvis delar vi upp på arbete och material. Tack vare ROT-avdraget får du 30% lägre arbetskostnad upp till 75 000 kr/person och år, vilket vi ansöker om åt dig direkt på fakturan. För att hålla kostnaden under kontroll planerar vi noga och kommer överens om vilken standard på kakel och inredning som ska användas. Skulle du under projektets gång välja dyrare material eller lägga till jobb så påverkar det priset, men sådant tar vi alltid i samråd (inga överraskningar på slutfakturan).

Kan jag använda badrummet under tiden det renoveras? Tyvärr nej – när vi renoverar ett badrum är det helt avstängt för användning tills allt är klart. Vi behöver stänga av vattnet och demontera toalett, dusch, handfat etc. under byggtiden. Om du bara har ett badrum i bostaden behöver man lösa toalett- och duschmöjligheter på annat sätt under dessa veckor. Ibland kan man låna dusch/toa hos en granne eller vän. Vissa kunder hyr in en tillfällig toalett (typ bajamaja) som ställs utanför huset för akuta behov, men oftast försöker man klara sig via andra lösningar. Vi försöker komprimera tiden utan toalett så mycket som möjligt – t.ex. monteras den nya toaletten så snart tätskikt och golv är klara, även om badrummet inte är 100% färdigt. Men generellt bör du räkna med att inte kunna duscha eller använda toan i det renoverade badrummet under 3-6 veckor. Har du två badrum så renoverar vi ofta ett i taget så att du alltid har ett fungerande. Att bo kvar medan badrummet renoveras går bra, men det kräver lite planering för hygienrutiner. Vi informerar tydligt när vatten kommer vara avstängt och hjälper dig hitta praktiska lösningar under tiden.

Tar Wolfbuilder hand om el och VVS i samband med renoveringar? Ja, vi ser alltid till att behöriga elektriker och VVS-montörer utför de jobb som kräver det i en renovering. Om ditt projekt t.ex. innebär att flytta kökets spis och behöver dra om elkablar, eller ett badrum där rör ska bytas, då arrangerar vi detta. Du som kund behöver inte kontakta någon separat elektriker; vi har samarbetspartners som kommer in i rätt skede. Alla sådana installationer görs fackmässigt: el dragen enligt säkerhetsföreskrifter och med intyg, VVS kopplas enligt “Säker Vatten”-normer etc. Efter avslutad renovering får du dokumentation på viktiga installationer (exempelvis ett intyg på utförd elinstallation eller protokoll på trycktest av vatten). Att vi inkluderar el- och rörarbeten i våra renoveringar är en del av vår helhetsservice. Så svaret är: Ja, vi tar fullt ansvar för att hela renoveringen – inklusive el och VVS – blir korrekt utförd, genom våra egna eller inhyrda behöriga hantverkare. Du slipper koordinera dessa yrkesgrupper själv, det sköter vi.

Renoverar Wolfbuilder även fasader och tak? Ja, utöver invändiga renoveringar erbjuder vi tjänster för fasad- och takrenovering. Det kan handla om att byta fasadbeklädnad (t.ex. byta från träpanel till ny panel, eller renovera putsfasad), måla om fasaden, tilläggsisolera eller byta fönster och dörrar. Vi utför också takrenoveringar som att byta takbeläggning (tegel, plåt, papp), förbättra takavvattning (hängrännor, stuprör) och liknande. Ofta kommer fasad- och takrenovering hand i hand eftersom husets klimatskal ses över som helhet. Vi har ställningar och utrustning för att arbeta säkert på höjd och ser till att ditt hus exteriör blir som ny. Så ja, om du behöver rusta upp utsidan på huset – vare sig det är att laga sprickor i putsen, byta en gammal ytterpanel, eller lägga om taket – så kan Wolfbuilder hjälpa till med det. Vi har specialiserade fasad- och takläggarteam, och vid behov anlitar vi plåtslagare för detaljer. Precis som invändiga jobb, planerar vi tidpunkten noga (vissa utvändiga arbeten görs lämpligast under varmare årstid för bästa resultat).

Erbjuder Wolfbuilder fönster- och dörrbyten? Ja, vi kan byta ut dina fönster och dörrar som en fristående tjänst eller som del av en större renovering. Nya energiglasfönster kan avsevärt förbättra husets energiprestanda och utseende. Vi hjälper till att mäta upp och beställa fönster i rätt storlek (standardmått eller måttbeställt) och monterar dem fackmässigt med korrekt isolering och tätning runt karmarna. Samma gäller ytterdörrar och altandörrar – vi monterar nya dörrar inkl. karm, lister och trösklar. Vid fönsterbyte ser vi till att fasaden runtom återställs snyggt (listverk, smygar etc.). Om du vill byta typ av fönster (t.ex. sätta in större fönster eller göra ett fönster till altandörr) krävs oftast bygglov, men det kan vi hjälpa med i så fall. I övrigt är fönsterbyte oftast bygglovsfritt. Vi samarbetar med kända fönstertillverkare och kan ge råd om träfönster vs underhållsfria fönster, 2-glas vs 3-glas etc. Så ja, Wolfbuilder tar gärna på sig fönster- och dörrbyten, och det brukar ofta löna sig att göra i samband med exempelvis fasadrenovering.

Utför ni även målningsarbete och ytskiktsrenovering inomhus? Ja, som del av renoveringsprojekt tar vi hand om målning, tapetsering och andra ytskikt. Vi har duktiga målare knutna till oss som kan spackla, slipa, måla väggar och tak eller sätta tapeter. Ofta kommer det som en naturlig avslutning på en renovering när byggjobben (t.ex. rivit vägg, byggt ny vägg, dragit nya elledningar) är klara – då behövs målning för att ge ett färdigt utseende. Även golvläggning (parkett, laminat, klinker) ingår om det är beställt. Vi kan anlitas enbart för ytskiktsrenovering också, även om större byggprojekt är vanligare. Sammanfattningsvis: ja, vi fixar det estetiska slutresultatet också. För dig som kund betyder det att du slipper anlita en separat målare eller golvläggare efter att byggarna är klara – vi levererar ett helhetsresultat där allt ingår enligt överenskommelse.

Genomför Wolfbuilder totalrenoveringar av hela hus eller lägenheter? Ja, vi tar oss an större renoveringsprojekt som omfattar hela bostäder. Exempelvis om du köpt ett äldre hus som behöver renoveras från golv till tak – kök, badrum, alla ytskikt, kanske ändra planlösning – så kan vi projektleda en sådan totalrenovering. Detsamma gäller lägenheter; vi har renoverat hela lägenheter åt bostadsrättsinnehavare som velat göra om allt innan inflytt. Fördelen med att låta oss sköta totalrenoveringen är att vi kan planera momenten optimalt (t.ex. först grovarbeten och rivning, sedan VVS/el i hela bostaden, därefter stänga väggar och göra ytskikt) så att det går snabbare än om man gjort rum för rum utspritt. Under en totalrenovering bor kunden oftast inte där, vilket gör att vi kan arbeta mer fritt och effektivt. Vi har erfarenhet av att hantera sådana omfattande projekt inom rimlig tid och budget. Så ja, du kan anlita Wolfbuilder för en helhetsrenovering – vi ser då till att du får en dedikerad projektledare som sköter alla delar och att resultatet blir en “ny” bostad invändigt.

Renoverar ni även i lägenheter (bostadsrätter) eller bara i villor? Vi renoverar absolut även lägenheter och bostadsrätter. Även om mycket av vår marknadsföring riktar sig till villaägare, har vi många uppdrag i lägenheter i Stockholm med omnejd. Det kan röra sig om köks- eller badrumsrenoveringar i en bostadsrätt, flytt av väggar för att skapa ett extra rum, parkettbyte, målning etc. När det gäller bostadsrättsföreningar är vi noga med att följa föreningens regelverk för renoveringar (t.ex. ansöka om tillstånd för badrumsrenovering om föreningen kräver det, och hålla arbetstider som stör grannarna så lite som möjligt). Vi har också erfarenhet av att renovera gemensamma utrymmen i flerfamiljshus, såsom trapphus eller tvättstugor, på uppdrag av föreningar. Teknikmässigt är det ingen större skillnad – vi använder samma kunnande i lägenheter som i hus. Skillnaden kan vara logistik (t.ex. skydda hiss och trapphus vid transporter) vilket vi också tar hänsyn till. Så oavsett om du bor i villa eller lägenhet är du välkommen att anlita Wolfbuilder för renoveringsprojekt.

Behöver man bygglov för att renovera inomhus? allmänhet krävs inte bygglov för inre renoveringar i en bostad, så länge du inte gör ändringar som påverkar byggnadens yttre utseende eller bärande konstruktioner. Att renovera kök, badrum, byta ytskikt, lägga nytt golv etc. är fritt fram utan bygglov. Bygglov behövs inte heller för att flytta icke-bärande väggar inne i en enfamiljsvilla. Dock, om du bor i en lägenhet, kan bostadsrättsföreningen behöva godkänna ändringar av planlösning eller ingrepp i ventilation/vatten. Om din renovering innebär något större ingrepp, t.ex. att du ska göra en ny dörröppning i en bärande vägg, så krävs en anmälan till kommunen och ett startbesked även om bygglov inte behövs. Yttre renoveringar, som att byta fasadmaterial eller färg, kan kräva bygglov i vissa fall (om det ändrar byggnadens utseende avsevärt eller om det står i detaljplanen). Vi hjälper dig att kolla upp om just din renovering kräver några lov eller anmälningar. I de allra flesta typiska renoveringsfall (kök, badrum, ytskikt) behövs dock inget bygglov.

Hur hanterar Wolfbuilder damm, buller och störningar under en renovering? Vi är mycket noga med att minimera störningar i ditt hem under renoveringen. Innan vi börjar täcker vi in angränsande ytor med skyddsplast och golvskydd. Vid dammande moment som rivning sätter vi ofta upp dammväggar (plastväggar med dragkedjor) för att begränsa spridningen av damm till övriga rum. Vi använder luftrenare och dammsugare kopplade till maskiner för att fånga upp byggdamm vid källan så långt det går. Vårt team städar även löpande på arbetsplatsen – vi sopar och dammsuger varje dag efter avslutat arbete, så att boendemiljön hålls så trivsam som möjligt. Gällande buller försöker vi planera de mest bullriga momenten (bilning, sågning etc.) till tider då det stör minst. Vi följer normal arbetstid (separat svar nedan om arbetstider) för att inte generera oväsen på tidiga morgnar eller sena kvällar. Dessutom informerar vi gärna dina grannar i förväg om att en renovering ska ske, speciellt om du bor i lägenhet eller tätbebyggt område. Vi tar med andra ord hänsyn till både dig och omgivningen, så att renoveringen blir en så smidig upplevelse som möjligt.

Vad händer om ni upptäcker oväntade problem, t.ex. fuktskador, under renoveringen? Om vi under renoveringens gång skulle stöta på oförutsedda problem – till exempel dolda fuktskador, rötskador i bjälklag, möglig isolering eller konstruktionsbrister – så informerar vi dig omedelbart. Vi pausar då det planerade arbetet i den delen och diskuterar med dig vilka åtgärder som behövs. I de flesta fall kan vi erbjuda en lösning och en kostnadsuppskattning för att åtgärda problemet innan vi går vidare. Det är viktigt att ha en liten buffert i budgeten för sådana oväntade saker, särskilt i äldre hus där överraskningar kan dyka upp. Vi försöker alltid lösa problemet på bästa och mest kostnadseffektiva sätt, och vi gör inget extraarbete utan ditt godkännande. Kommunikation är A och O här – vi förklarar situationen, eventuella risker om man inte åtgärdar, och vad det skulle innebära att fixa det. Först när du gett klartecken fortsätter vi. Ibland kan detta innebära att projektet tar lite längre tid eller kostar mer än planerat, men vi ser till att du har kontroll över besluten. Vårt mål är att leverera ett slutresultat utan kvarstående fel eller risker, så att du får ett hållbart resultat i längden.

Hur ska man tänka kring budget och oförutsedda kostnader vid en renovering? Det är klokt att göra en realistisk budget för renoveringen och ha lite marginal för oförutsedda utgifter. Vi hjälper dig gärna att bryta ner kostnaderna: vad som är arbetskostnad, ungefärligt materialpris, eventuella tillval etc. Ett tips är att avsätta kanske 10–15% av budgeten som en buffert för överraskningar. På så sätt blir det inga ekonomiska chocker om exempelvis en dold skada måste åtgärdas eller om du bestämmer dig för att uppgradera något material under projektets gång. När vi lämnar offert försöker vi ta med allt känt i priset, så att du har bra kontroll. Vi informerar även om vilka saker som kunde påverka priset – exempelvis om du velar mellan standard och exklusiva kakelplattor, så kan vi tala om prisskillnaden för att du ska kunna besluta. Vårt råd är: sätt en budget, men var beredd på att anpassa den något om verkligheten kräver det. Det värsta är om pengarna tar slut mitt i renoveringen, så planera hellre lite rymligt. Vi hjälper dig att hålla koll och undvika onödiga extrautgifter genom noggrann planering och beställning (t.ex. se till att alla material beställs i tid så du slipper dyra expressleveranser). Sammanfattningsvis – med en realistisk budget och vår hjälp att hålla den, slipper du obehagliga överraskningar ekonomiskt.

Kan jag utföra vissa delar av renoveringsarbetet själv för att spara pengar? Det händer att kunder vill göra vissa moment själva – och vi är öppna för det, under förutsättning att det inte påverkar helheten negativt. Vanliga egeninsatser kan vara att kunden själv river ut det gamla (t.ex. tar ner köksstommar eller river tapeter) innan vi kommer in, eller att kunden själv sköter målningen efter att vi gjort snickeri- och spackeljobben. Det kan spara lite pengar. Dock bör man vara försiktig med att själv ge sig på tekniska moment som kräver fackkunskap eller behörighet – elinstallationer måste alltid göras av behörig elektriker, och VVS och tätskikt i badrum bör skötas av proffs för att garantier ska gälla. Om du vill göra något själv, prata med oss så lägger vi upp en plan. Vi kan till exempel lämna en offert där vissa delar exkluderas (t.ex. målning) för att du tar det ansvaret. Det är dock viktigt att vi är överens om gränsdragningen så att inget faller mellan stolarna. Och kom ihåg att egenarbete också tar tid och kraft – se till att du verkligen orkar och hinner, så det inte försenar projektet. Men ja, det är möjligt med kundens egenarbete i projektet i samråd med oss.

Behöver jag tömma rummen helt innan renoveringen startar? Det beror på omfattningen av renoveringen. Generellt är det bra om du plockar undan personliga ägodelar och möbler från det område där vi ska arbeta. Om vi ska renovera ett helt rum (t.ex. vardagsrummet) behöver det rensas så vi kommer åt alla ytor; möbler kan flyttas till ett annat rum så länge. I köksrenoveringar brukar kunden tömma alla skåp och ta bort lösa köksapparater innan vi river köket. I badrum ska allt lösöre bort (handdukar, duschdraperi, badrumsskåp om det inte ska vara kvar etc.). Vi kan hjälpa till att flytta tunga möbler om det behövs – kommunicera med oss i förväg så löser vi det på ett säkert sätt. Allt som lämnas kvar i angränsande rum täcker vi in för att skydda mot damm. Så idealfallet är att renoveringsytan är tom när vi börjar. För en lägenhet som totalrenoveras rekommenderar vi att den är utrymd på möbler, eller att du hyr magasinering under tiden. Men i mindre projekt (säg målning av ett sovrum) kanske man bara skjuter möblerna till mitten och täcker över dem. Vi kommer överens innan start om vad som behöver tömmas och hur vi hanterar det praktiskt. Hellre för mycket undanplockat än för lite, eftersom det underlättar för oss och minskar risken att​ dina föremål skadas av misstag.

Tar Wolfbuilder hand om bortforsling av byggavfall under renoveringen? Ja, absolut. En del av vår service är att vi forslar bort allt byggavfall som uppstår. När vi river ut ditt gamla kök eller badrum, eller tar ner en vägg, så blir det mycket material som ska kastas – t.ex. gammal inredning, kakel, gips, träreglar, emballage från nya produkter etc. Vi sorterar detta avfall och transporterar det till godkänd återvinningscent​ eventuellt har vi en container på uppfarten eller en avfallssäck under projektets gång där vi lägger skräpet, och när den är full eller jobbet är klart så hämtas den. Du behöver alltså inte själv åka till tippen med något. Vi källsorterar i möjligaste mån (trä, metall, elektronikavfall, etc. separeras) enligt miljökrav. Vid projektets slut ser vi till att arbetsplatsen är ren och att inget byggrelaterat skräp finns kvar. Det enda du eventuellt behöver tänka på är att ge oss tillstånd att ställa container på tomten eller ordna tillstånd om den behöver stå på gatan (det hjälper vi till med). I övrigt – städning och bortforsling är en del av paketet när du anlitar Wolfbuilder.

Hur skyddar ni resten av bostaden från smuts och skador under renoveringen? Vi vidtar omfattande skyddsåtgärder innan vi börjar arbetet. Till exempel lägger vi ut golvskydd (hård board eller skyddspapp) på gångvägar där vi kommer att gå med verktyg och material, så att inte dina fina golv repas eller smutsas. Vi täcker möbler och ytor i anslutning till arbetsområdet med plast eller tygskynken. Dörröppningar kan tejpas med plast för att begränsa dammspridning. Skarpa hörn och dörrkarmar skyddas med foam eller skyddsplast ifall vi bär ut tunga saker så de inte slår emot. Våra hantverkare är instruerade att vara försiktiga i ditt hem – vi hanterar det med respekt som om det vore vårt eget. Dessutom har vi givetvis ansvarsförsäkring ifall oturen skulle vara framme och något skadas; men målet är förstås att inget sådant händer. Vi städar dagligen arbetsområdet, så att inte grus och damm sprids i huset via våra skor. När renoveringen är klar erbjuder vi en slutstädning så rummet blir inflyttningsklart. Sammantaget: vi tar stor hänsyn till ditt hem och vidtar alla rimliga åtgärder för att isolera renoveringsstöket till just den plats vi arbetar på.

Hur ser processen ut för en typisk renovering med Wolfbuilder? Processen kan sammanfattas i följande steg:

  1. Förstudie & offert: Vi börjar med ett möte där vi går igenom dina önskemål och inspekterar objektet som ska renoveras. Därefter får du en offert med specificerat innehåll.

  2. Planering: Vid accepterad offert skriver vi avtal och lägger upp en tidsplan. Vi hjälper dig med eventuella val av material/inredning som behövs innan start. Om bygganmälan krävs (sällsynt för inomhusrenovering) hanteras det nu.

  3. Genomförande: På startdagen går vi igenom projektet på plats med dig och sedan börjar vi arbetet enligt plan. Under arbetets gång håller vi dig uppdaterad om framdriften och eventuella frågor som uppstår. Du har en kontaktperson att ringa vid funderingar.

  4. Ändringshantering: Om du vill göra någon ändring under projektets gång (t.ex. lägga till en extra eluttag eller byta färgval) så diskuterar vi det, informerar om eventuell kostnads-/tidsförändring, och genomför det efter godkännande. Mindre ändringar löser vi smidigt, större kräver ett tilläggsavtal.

  5. Avslut & kontroll: När renoveringen närmar sig klart gör vi en avstämning med dig. Vi rättar till eventuella smådetaljer som du eller vi noterat. Därefter sker överlämning där vi tillsammans går igenom resultatet. Om det är ett större projekt kan en opartisk besiktningsman också anlitas för en slutbesiktning.

  6. Efterarbete: Vi städar och forslar bort avfall. Du får relevant dokumentation (kanske garantibevis, instruktioner för utrustning etc.). Om du efter att ha använt   upptäcker något litet justeringsbehov, är det bara att höra av dig så åtgärdar vi enligt våra garantier.


    Hela processen genomsyras av dialog – vi vill att du som kund känner dig delaktig och informerad från början till slut.

Tillbyggnad/ombyggnad

Utför Wolfbuilder tillbyggnader på befintliga hus? Ja, Wolfbuilder har stor erfarenhet av tillbyggnader – det vill säga att bygga ut befintliga hus med nya ytor. Det kan röra sig om allt från att addera ett extra rum eller en utbyggd entré, till större tillbyggnader som en helt ny våning eller ett garage som byggs ihop med huset. Vi tar oss an tillbyggnader i träkonstruktion, murat eller prefabricerat, beroende på vad som passar huset. Processen liknar nyproduktion fast i mindre skala: vi hjälper till med eventuell bygglovsansökan, grundläggning för tillbyggnaden, uppförande av stomme, tak, ytterväggar som matchar ditt hus, och slutligen invändig inredning av den nya ytan. Vårt mål är att den nya delen ska smälta in med det gamla huset både tekniskt och estetiskt. Kort sagt, om du behöver mer boyta men trivs i ditt hus – en tillbyggnad är ett bra alternativ och vi hjälper gärna till med det.

Gör ni ombyggnationer invändigt, t.ex. ändringar av planlösning? Absolut, vi utför ombyggnationer inne i huset också. Det kan innebära att vi tar ner eller flyttar väggar för att skapa en öppnare planlösning (t.ex. öppna upp mellan kök och vardagsrum), bygger nya innerväggar för att dela av rum, eller förstärker befintliga konstruktioner om planlösningen ändras. Andra exempel på ombyggnad invändigt är inredning av vind till boyta, eller källarrenovering där källare görs om till bostadsrum. Vi har konstruktörer att rådfråga om det gäller bärande väggar – sådana kan ofta ersättas med en stödjande balk om man vill öppna upp, och det ordnar vi i så fall. Ombyggnationer kräver ofta en helhetssyn (eftersom el, värme och ventilation kan behöva dras om) och där är vår breda byggkompetens användbar. Så ja, om du vill anpassa ditt hus invändigt efter nya behov – vi hjälper till från planering till färdig ombyggnad.

Behövs bygglov för en tillbyggnad av huset? Vanligtvis ja, bygglov krävs för att bygga till ett hus. Generellt säger plan- och bygglagen att alla tillbyggnader (ökning av byggnadens volym) är bygglovspliktiga. Det finns dock ett undantag för det som kallas Attefallstillbyggnad – man får göra en tillbyggnad på upp till 15 kvm bruttoarea på ett en- eller tvåbostadshus utan bygglov, endast med en anmälan, förutsatt att vissa kriterier är uppfyllda. Det undantaget gäller t.ex. om du inte redan utnyttjat attefallsreglerna för annan tillbyggnad, och att detaljplanen inte inskränker det. I alla andra fall måste man söka bygglov hos kommunen för en utbyggnad. Wolfbuilder hjälper självklart till med bygglovsansökan – vi tar fram ritningar och underlag och guidar dig i processen. Så sammanfattningsvis: Ja, räkna med bygglov om du ska bygga ut mer än några kvadratmeter. Men vi kan ofta redan på förhand säga om ditt projekt faller inom attefallsundantaget eller ej. Oavsett ser vi till att alla formalia är uppfyllda innan vi börjar bygga.

Hjälper Wolfbuilder till med bygglovshandlingar och ansökan för tillbyggnad? Ja, vi assisterar aktivt med bygglovshandlingar för din tillbyggnad. Att söka bygglov innebär att man behöver situationsplan, planritningar, fasadritningar, sektionsritningar och en beskrivning av projektet. Vi har arkitekt/konstruktör som kan rita upp tillbyggnaden så att den både uppfyller dina önskemål och kommunens krav. Därefter fyller vi i ansökningsblanketter och skickar in till byggnadsnämnden. Ibland krävs även tekniska handlingar (som konstruktionsritning) senare, och det ordnar vi också. Vi för en dialog med kommunen om eventuella justeringar som behövs under handläggningen. När bygglov beviljats håller vi samråd med kontrollansvarig och får startbesked. Eftersom vi tagit fram handlingarna vet vi att de är kompletta, vilket brukar ge en smidigare process. Kort sagt: du slipper oroa dig för pappersarbetet – vi har rutinen att klara av det byråkratiska så att du kan fokusera på att se fram emot den nya tillbyggnaden.

Hur stor tillbyggnad kan man göra utan bygglov? Enligt de s.k. attefallsreglerna kan man göra en tillbyggnad på upp till 15,0 m² bruttoarea utan bygglov, genom en anmälan. Den brukar kallas attefallstillbyggnad. Vissa kriterier måste vara uppfyllda: huset måste vara ett en- eller tvåbostadshus som inte tidigare utnyttjat attefallstillbyggnad (man får bara göra en sådan tillbyggnad en gång), utbyggnaden får inte göra huset högre eller byggas på ett område som omfattas av särskilda restriktioner (t.ex. kulturmiljö), och det får inte strida mot detaljplanens bestämmelser som explicit säger nej. Om alla villkor är uppfyllda räcker det med en bygganmälan och sedan får man invänta startbesked innan byggstart, men alltså inget fullständigt bygglov. Tillbyggnader större än 15 m² kräver alltid bygglov. Så: max 15 kvm är huvudregeln för bygglovsfritt. Det är dock viktigt att notera att även en attefallstillbyggnad måste följa byggregler i övrigt (t.ex. brandskydd, avstånd till tomtgräns om inte grannen medger etc.). Vi hjälper dig att bedöma om attefallsreglerna kan användas i ditt fall. Om ja, så förenklar det processen lite; om nej, får vi ansöka om bygglov på vanligt vis.

Hur matchar Wolfbuilder en tillbyggnad med husets befintliga stil? När vi gör en tillbyggnad lägger vi stor vikt vid att den nya delen ska harmoniera med det befintliga huset. Det innebär att vi försöker använda liknande arkitektoniska element – exempelvis samma takform (sadeltak, platt tak etc.), liknande takvinkel, och samma eller matchande fasadmaterial och färg. Om ditt hus har en träfasad med en viss profil på panelen, strävar vi efter att hitta samma typ av panel till utbyggnaden. Har huset spritputs i en viss kulör, så putsar vi tillbyggnaden i samma kulör och textur. Fönstrens utseende och placering tar vi också i beaktande: nya fönster på tillbyggnaden placeras och utformas så att de linjerar och liknar originalhusets fönsterstil. På så vis ser det inte “påklistrat” ut, utan som en naturlig del av byggnaden. Gäller det invändigt, så kan vi försöka matcha lister, dörrar och golv så att övergången från gammalt till nytt blir sömlös. I vissa fall vill kunden att tillbyggnaden bryter av med modern stil – det kan vi också genomföra om så önskas – men standard är att smälta ihop stilarna. Vi diskuterar detta noga under planeringen, och om du har originalritningar eller designreferenser så tar vi hjälp av dem. Målet är att en lekman knappt ska kunna gissa att delen är tillbyggd i efterhand.

Hur lång tid tar det att genomföra en tillbyggnad? Tidsåtgången för en tillbyggnad beror på storlek och komplexitet, men generellt tar en normal tillbyggnad på exempelvis 20–30 kvm några månader att färdigställa från byggstart. Själva bygglovsprocessen innan kan ta runt 2–3 månader (handläggning etc.), och när vi väl får börja bygga kan man räkna ungefär: markarbete och grundläggning 2-4 veckor, stomme och tätt hus ytterligare 2-4 veckor, sedan invändiga arbeten 4-6 veckor. Så kanske totalt cirka 3 månader effektiv byggtid för en mellanstor utbyggnad. Mindre tillbyggnader (som ett uterum på 15 kvm) kan gå snabbare, kanske 6-8 veckor, om allt flyter på. Större projekt (som att bygga en helt ny våning) tar längre tid, ibland 4-6 månader, då det är omfattande ingrepp. Vi tar fram en detaljerad tidsplan inför projektet där alla moment schemaläggs. Vi försöker också planera byggstarten efter årstid – utvändiga arbeten (som att ta upp fasadöppning) kan vara fördelaktigt att göra under mildare årstid, men vi kan jobba på vintern också om vi väderskyddar. Sammanfattningsvis: räkna med ett par månader i anspråk för att bygga till, varav en del är bygglovsväntan och resten själva byggarbetet.

Kan man bo kvar i huset under en tillbyggnad? Ofta kan man bo kvar i huset under en tillbyggnad eftersom mycket av arbetet sker utvändigt på ett nytt område. Tillbyggnaden byggs ju utanför det existerande boendet till stor del. Under byggtiden sätter vi upp en plastvägg eller temporär yttervägg på huset där öppningen mot tillbyggnaden ska komma, så att ert hus förblir väderskyddat och avskilt tills den nya delen är tät. Det innebär att ni kan bo som vanligt i de gamla delarna medan vi jobbar utanför. Det som kan påverka boendet är buller från byggnation på dagtid och att det rör sig hantverkare på tomten. Först när vi skall göra själva genomslaget – öppna upp en dörr eller passage mellan gamla huset och nya utbyggnaden – blir det direkt ingrepp i ert boende. Den fasen försöker vi göra snabbt och kanske planera när det passar er (kanske när ni kan vara borta hemifrån en dag). Vi anpassar oss för att minimera störningen för er. Många familjer bor kvar under hela processen och klarar det fint. Om tillbyggnaden innefattar t.ex. renovering av köket som binder samman nytt och gammalt, kan man behöva ordna provisorium för det (likt en vanlig köksrenovering). Men generellt är bo kvar helt möjligt, med viss anpassning och tålamod för byggstöket utanför.

Bygger Wolfbuilder garage, carport eller uterum som tillbyggnad? Ja, vi bygger även garage, carportar och uterum. Ofta sker det i anslutning till befintliga hus. Vi kan till exempel bygga ett fristående eller sammanbyggt garage enligt dina önskemål. Det kan vara ett enklare kallgarage eller isolerat varmgarage. Carport (öppet bilskjul) med eller utan förrådslösning är också möjligt. När det gäller uterum – d.v.s. inglasade verandor eller vinterträdgårdar – har vi erfarenhet av att uppföra dem antingen som fristående struktur eller anslutet till huset. Ett uterum kan betraktas som en tillbyggnad om det byggs ihop med huset, vilket betyder att bygglov/anmälan kan krävas beroende på storlek och utformning. Vi kan hjälpa dig att välja rätt uterumsleverantör (det finns prefablösningar med aluminiumprofiler och glaspartier) eller bygga ett mer traditionellt med trästomme och fönster. Sammanfattning: Ja, vi tar sådana projekt. Att bygga garage eller uterum är faktiskt vanliga förfrågningar och vi hanterar dem gärna – från platta på mark för garaget till sista takpannan. Det är en bra investering som ökar husets funktion och värde, och vi ser till att resultatet smälter in med ditt hus övrigt utseende.

Kan Wolfbuilder inreda en källare eller vind till boyta (t.ex. göra ett extra rum)? Ja, vi har erfarenhet av att inreda tidigare oinredda utrymmen som vindar och källare. Att göra om en kallvind till ett varmbonat vindsrum (eller flera rum) innebär tilläggsisolering, golvläggning på vindsbjälklaget, montering av takfönster eller takkupa för ljusinsläpp, och uppförande av väggar samt trappa upp om det inte finns. Vi kan genomföra allt detta och skapa en trygg, varm boyta på vinden. På samma sätt kan källare inredas: vi ser över om dränering behövs för torr källare, isolerar väggar invändigt eller utvändigt, sätter upp innerväggar, gjuter eller bygger upp ett nytt golv med isolering och kanske golvvärme, och avslutar med ytskikt. Källarrenoveringar kan också inkludera att vi ordnar större fönster (så kallade ljusschakt) för att få in dagsljus, om rummet ska användas som sovrum t.ex. Självklart ser vi till att alla bygg- och brandregler uppfylls (tillräcklig takhöjd, utrymningsvägar om det behövs etc.). Dessa ombyggnader kan behöva bygganmälan (t.ex. att inreda ytterligare en bostad på vinden kräver anmälan) – vi hjälper dig med det juridiska. Vi tycker sådana projekt är väldigt givande eftersom man “hittar” ny boyta i det befintliga huset. Så ja, att inreda vind eller källare är definitivt något vi kan hjälpa med.

Tar Wolfbuilder hand om markarbete och grundläggning vid en tillbyggnad? Ja, vi ansvar för markarbeten och grund även när vi gör en tillbyggnad. Det första steget i en tillbyggnad är oftast att förbereda marken där utbyggnaden ska stå: det kan innebära att gräva ut jordmassor, eventuellt spränga om det finns berg i dagen, och sedan lägga en grund. Vanligast är en betongplatta på mark som armeras och gjuts, alternativt en plintgrund eller krypgrund beroende på situationen. Vi ser till att grunden för tillbyggnaden blir dimensionerad rätt och ansluter bra mot befintligt hus (t.ex. att höjden på golvet blir densamma). Om utbyggnaden ska ha vatten och avlopp​ vid utbyggd del med badrum eller kök) så drar vi in rör i grunden som kopplas till husets system. Allt detta ingår i vårt åtagande – du behöver inte anlita en separat firma för markjobbet. Vi har grävmaskinister och betongarbetare i vårt nätverk som kommer in under våra flagg. Grundläggningen tar några veckor och efter att den är klar börjar vi resa stommen till tillbyggnaden.

Hjälper Wolfbuilder till med att dra in el, vatten och avlopp i en tillbyggnad? Ja, om din tillbyggnad ska ha el och VA så ordnar vi givetvis det. Praktiskt betyder det att våra elektriker förlänger husets elsystem till den nya delen – drar kablar för belysning, vägguttag, eventuella värmeslingor och kopplar in dem i centralen med säkringar. Våra VVS-montörer drar även vidare vattenledningar och avloppsrör om tillbyggnaden innehåller t.ex. ett nytt badrum, kök eller tvättstuga. De kopplas på det befintliga systemet på lämplig punkt. Allt utförs enligt gällande regler, såklart. Ibland kan inkommande servis behöva ses över; t.ex. om man lägger till ett badrum kanske varmvattenberedaren bör bytas till större eller elservisen uppgraderas om man lägger till golvvärme. Sådana saker rådgör vi med dig om. Men i normalfallet dimensioneras det ursprungliga husets system att klara rimliga utökningar. Vi tar hur som helst ansvar för att alla installationer i tillbyggnaden – lampor lyser, elementen värmer, kranen ger vatten och avloppet rinner undan – fungerar precis som i övriga huset vid projektets slut.

Vad kostar en tillbyggnad per kvadratmeter? Att ange ett pris per kvadratmeter för tillbyggnad är lite svårt då det beror på vad tillbyggnaden innehåller. Men generellt brukar kvadratmeterpriset för en tillbyggnad ofta ligga i samma härad som för nybyggnation, kanske 20–30 tusen kr/m² för färdigt boyta i normal standard. Om tillbyggnaden är ett enkelt uterum utan vatten och värme kan det bli lägre. Om den däremot innehåller kök eller badrum (vilket är dyrt per kvadrat) kan genomsnittspriset bli högre. Exempel: en utbyggnad på 20 m² med ett vardagsrum och ett sovrum kanske kostar ~500 000 kr (då blir det 25k/m²). Skulle de 20 m² istället vara ett lyxigt badrum kan kostnaden bli mer. Vi lämnar alltid en fast pris-offert för just ditt projekt, så du vet totalsumman. I offerten bryter vi ner poster som grund, stomme, tak, invändig ytskikt, el, VVS etc., så att du ser vad som kostar vad. På så vis kan du justera standard eller omfattning om du vill påverka budgeten. Men för att besvara frågan: räkna med att en tillbyggnad i regel har ett sexsiffrigt belopp i kostnad, och typiskt några tiotusen per kvm ny yta. Kontakta oss för en noggrann kalkyl anpassad till dina exakta önskemål.

Behöver man informera grannarna vid en tillbyggnad? Det är alltid en god idé att informera grannarna när man ska bygga ut huset, särskilt om de kan påverkas av byggnationen. Vid själva bygglovsprocessen skickar kommunen oftast ut grannehörande till berörda grannar, så de får yttra sig om tillbyggnaden om den är nära tomtgräns eller påverkar dem. Men utöver det formella är det uppskattat att du berättar för dina grannar om vad som kommer ske – exempelvis att det kommer vara byggarbetsplats under en period, eventuellt lite extra ljud och hantverkare i området. Kanske behöver vi ställa en container eller byggställning nära tomtgränsen, och då är det bra att grannen är med på noterna. Wolfbuilder kan hjälpa dig med underlag för att visa grannen (ritningar) och vi ser till att vår byggarbetsplats hålls inom dina tomtgränser (eller så inhämtar vi medgivande annars). Vi följer också lokala regler för arbetstider så att inte grannarna störs på obekväma tider. Generellt brukar grannar vara förstående när de vet vad som händer och under vilken tidsperiod. Ibland kanske de till och med gläds att området förbättras. Så ja – vi rekommenderar att informera dem, och vi kan bistå med det om så önskas (t.ex. sätta upp anslag eller ta ett kort möte om det är en samfällighet).

Kan Wolfbuilder hjälpa med konstruktionsritningar och beräkningar för en ombyggnad/tillbyggnad?Ja, vi ser till att det finns konstruktionshandlingar för alla bärande delar i projektet. Till en bygglovsansökan för tillbyggnad behövs ibland en enklare konstruktionsritning eller beskrivning, och vid mer avancerade ombyggnader (t.ex. ta upp en stor öppning i bärande vägg) behövs statiska beräkningar. Vi samarbetar med konstruktörer (byggnadsingenjörer) som tar fram nödvändiga ritningar på t.ex. grundläggning, bjälklag, takkonstruktion, eller stålbalkar som ska bära upp. Dessa följer gällande normer (Eurokod mm) och säkerställer att bygget blir stabilt och säkert. Våra snickare bygger sedan enligt de konstruktionsritningarna. För dig som kund märks detta mest genom att vi ibland behöver tekniska möten initialt och att det i dokumentationen efteråt finns ritningar över hur stommen är byggd. Så svaret är: ja, vi löser konstruktionen – du behöver inte själv anlita en statiker vid sidan om, utan det ingår i vår leverans att se till att det finns framräknade lösningar för allt som kräver det.

Kan Wolfbuilder bygga på en extra våning på mitt hus? Att bygga på en våning (s.k. påbyggnad) är en mer omfattande ombyggnad, men det är något vi kan utföra förutsatt att det är tekniskt och lovmässigt m​en börjar alltid med att utreda om det befintliga husets grund och bärande struktur klarar en extra våning – oftast behöver man förstärka vissa delar eller lätta av, exempelvis byta takstolar eller sätta nya pelare/balkar för att bära den nya våningen. Vi tar fram ett konstruktionsförslag tillsammans med en ingenjör. Sen krävs bygglov för att öka byggnadens höjd och våningsantal. Vi bygger nytt bjälklag och väggar, och sätter på ett nytt tak. Under byggtiden måste huset väderskyddas noga – ofta bygger vi ett väderskyddstält över, eller ser till att takarbetet går snabbt och att presenningar finns vid behov. Det är ett stort projekt som sagt, men vi har gjort liknande tidigare (t.ex. inreda vind kan likna att bygga en halv ny våning). Så ja, Wolfbuilder kan hantera en påbyggnad. Det kräver extra planering och tid, samt att boende oftast måste evakuera under stommen reses (då taket är av, kanske några veckor). Men belöningen är fördubblad boyta utan att behöva flytta. Om du är intresserad av en sådan lösning, tar vi gärna en titt och gör en bedömning för just ditt hus.

Offert och priser

Hur gör jag för att få en offert från Wolfbuilder? Det är enkelt att få en offert. Du kan kontakta oss via telefon, e-post eller genom formuläret på vår hemsida och berätta kort om ditt projekt. Vi bokar sedan in ett kostnadsfritt möte – gärna på plats där projektet ska utföras – för att gå igenom detaljerna. Under besöket mäter vi, lyssnar på dina önskemål och ställer frågor för att förstå omfattningen. Efter det räknar vi på projektet och inom någon vecka (beroende på projektets storlek). Offerten är tydlig med vad som ingår: arbetsmoment, material, eventuella underentreprenörer, tidsestimat och pris. Tillsammans med offerten kan vi också bifoga förslag på tidsplan.

Kostar det något att få en offert eller ett platsbesök? Nej, vi erbjuder kostnadsfri offert och platsbesök. Hela kalkyl- och anbudsprocessen är utan kostnad och förbinder dig inte till något. Vi anser att du som kund ska kunna utvärdera oss och jämföra med andra utan att behöva betala bara för att få ett prisförslag. Det enda vi investerar gemensamt är tid: vi lägger tid på att ta fram en noggrann offert, och du förhoppningsvis tar dig tid att läsa igenom den ordentligt. Även eventuella revideringsrundor i offerten (om du vill se pris för en alternativ lösning till exempel) gör vi kostnadsfritt. Så tveka inte att be om en offert – det är ett bra första steg för att se om projektet är genomförbart inom​

Vad behöver jag förbereda eller tänka på innan ni kommer för att ge offert? För att vi ska kunna ge en så exakt offert som möjligt kan du som kund fundera igenom och gärna dokumentera dina önskemål och krav. Till exempel: hur vill du att slutresultatet ska se ut? Finns det inspirationsbilder eller skisser du gjort? Har du specifika material du vill använda (t.ex. en viss sorts golv eller köksmodell)? Om du har ritningar (på huset, eller på önskad planlösning) så ta fram dem. Det är också bra att veta ungefärlig budgetram, även om du inte vill avslöja den exakt – men det kan styra förslag på lösningar. Tänk igenom om det finns tidspress (ska det vara klart till en viss datum?). Inför platsbesöket kan du även lista eventuella frågor du har, så vi kan besvara dem direkt. Självklart hjälper vi dig även om du är i tidig idéfas och inte har mycket underlag – då ställer vi rätt frågor för att få fram det vi behöver veta. Men ju mer information du kan ge oss om vad du vill göra, desto mer precis blir offerten. Sammanfattningsvis: inget stort arbete krävs av dig, men att ha klart för sig sina målsättningar med projektet underlättar för båda parter.

Hur detaljerad är offerten från Wolfbuilder? Vi strävar efter att ge tydliga och detaljerade offerter. Du kommer att se en beskrivning av de arbeten som ingår – uppdelat i huvudmoment. Till exempel kan en offert för en husrenovering ha rubriker som “Rivningsarbeten”, “Snickeriarbeten”, “Elinstallationer”, “Målning” etc. Under varje rubrik specificerar vi vad som ingår. I offerten framgår också vilka material vi räknat med (t.ex. “parkettgolv ek 14 mm, fabrikat X” eller “måleriarbeten inkl. färg”). Större poster kan vi bryta ut med delkostnader om du önskar se var tyngdpunkten ligger. Offertens totalsumma anges givetvis, och vi specificerar om det är fast pris eller ungefärligt pris (mer om det nedan). Vi tar också med information om tidsåtgång (estimerad byggtid) och eventuella förutsättningar (t.ex. “kunden ombesörjer att rummet är tömt på möbler”). Vårt mål är att du inte ska behöva gissa något – allt som vi kommit överens om muntligt ska vara nerskrivet. Däremot kanske inte varje skruv syns i offerten; vissa detaljer är underförstådda. Men de större kostnadsbärarna finns med. Om du jämför vår offert med någon annans, märker du förhoppningsvis att vår är utförlig och transparant. Det ska vara klart vad du betalar för så att du kan känna dig trygg.

Hur lång tid tar det att få en offert från Wolfbuilder? Efter vårt platsbesök och att vi har all nödvändig information brukar det ta ungefär en till fyra veckor att ta fram en offert. Tiden beror på projektets komplexitet – ett enkelt jobb kan vi räkna på snabbare, medan en omfattande entreprenad med många delmoment kan behöva mer tid (ibland upp till tre veckor om det kräver inhämtning av underlag från underentreprenörer). Vi försöker ge en ungefärlig tidsram när vi träffas första gången. Ibland kan vi dela upp offerten: först ge en kostnadsuppskattning (snabb indikation) om du önskar det, och sedan följa upp med en detaljerad offert. Men generellt vill vi hellre ta några dagar extra och presentera en noga uträknad offert, än att hasta fram något som sedan behöver ändras. Vi vet att du som kund är ivrig att få besked, så vi undviker onödiga dröjsmål. Om du har en deadline (kanske att du måste lämna in underlag till banken för lån) så försöker vi givetvis anpassa oss efter det – säg gärna till i så fall.

Hur länge är en offert giltig? Våra offerter brukar vara giltiga i 30 dagar, om inget annat anges. Det står i offerten ett “giltigt till och med”-datum. Anledningen till att de inte är öppna hur länge som helst är att materialpriser och beläggning kan ändras över tid. Speciellt i tider med varierande materialpriser behöver vi ha en tidsgräns. Om 30 dagar passerat och du fortfarande är intresserad brukar det dock inte vara några problem att förlänga offerten – oftast kan vi bekräfta att priset kvarstår eller justera om något förutsättning ändrats. Ibland kan längre giltighet gälla, exempelvis om projektet ska ske långt fram i tiden och du behöver veta priset redan nu – då kan vi ange en längre giltighet eller skriva in att priset indexregleras fram tills byggstart. Men standard är 30 dagar som sagt. Hinner du inte bestämma dig inom den perioden, kontakta oss så hittar vi en lösning. Poängen är i alla fall att du har rimlig tid att överväga offerten och eventuellt samla in fler offerter utan att känna stress.

Är priset i offerten ett fast pris eller kan det tillkomma kostnader? Det vi oftast erbjuder är ett fast pris baserat på den överenskomna omfattningen av jobbet. Det betyder att så länge arbetet håller sig inom det som specificerats i offerten/avtalet så ändras inte priset. Det ger dig trygghet att kostnaden inte skenar iväg. Dock finns det situationer där kostnaden kan förändras, och det är om:

  1. Ändringar eller tilläggsbeställningar (ÄTA-arbeten): Om du som kund under projektets gång vill lägga till saker utöver vad som stod i offerten (t.ex. renovera ett extra rum, ändra material till dyrare alternativ, osv.), så meddelar vi pris för det innan vi utför det. Först efter att du godkänt förändringen justeras priset.

  2. Oförutsedda hinder: Om det dyker upp något stort oförutsett som inte gick att förutse vid offert (t.ex. omfattande hussvamp inuti en vägg när vi öppnar den, trots att inget tydde på det) så pratar vi med dig om åtgärd och eventuell extra kostnad. Men sådant är relativt sällsynt och täcks ibland av reservationer i avtalet.


    Utöver dessa fall så håller sig priset. När vi avtalar fast pris tar vi också på oss risken om arbetet tar längre tid än beräknat – du betalar ändå samma summa. Vi tycker det är viktigt att du vet vad det landar på. Om vi mot förmodan jobbar på löpande räkning (vilket vi kan göra i speciella fall) så är vi tydliga med det från start; då fakturerar vi per timme och material med redovisning, men som sagt föredrar både vi och kunder oftast fast pris för överskådlighet.

Erbjuder Wolfbuilder både fast pris och arbete på löpande räkning? Ja, vi kan erbjuda båda modellerna beroende på vad som passar situationen bäst. Fast pris är vanligast för tydligt definierade projekt – vi gör en noggrann kalkyl och tar risken för eventuella avvikelser. Löpande räkning (tidsersättning per timme + materialkostnad) kan vara aktuellt om projektet är svårt att specificera i detalj i förväg, till exempel vid renoveringar där omfattningen är oklar innan man börjat (som renovering av ett väldigt gammalt hus där överraskningar är garanterade). Ibland kör man också en hybrid: en del av jobbet på fast pris och vissa delar på löpande (t.ex. dolda fel åtgärdas på löpande). Om det är löpande så håller vi dig informerad om antal timmar som går åt och ger löpande kostnadsindikationer, så du inte tappar kontroll. Många kunder föredrar fast pris för att slippa oron, och det gör vi gärna. Vissa projekt där du själv vill vara flexibel och ändra under resans gång kan löpande passa, men vi diskuterar och enas om formen innan vi börjar. Oavsett modell så är vi transparenta med hur priset beräknas.

Vad innebär det om Wolfbuilder jobbar på löpande räkning? Om vi kommer överens om löpande räkning betyder det att vi inte i förväg låser totalpriset, utan du betalar för faktiskt nedlagd tid och material. Vi har då ett timpris för olika typer av hantverkare (snickare, målare, elektriker etc.) och vi håller reda på alla timmar de arbetar på ditt projekt. Material faktureras antingen enligt uppvisade fakturor (ibland med överenskommen rabatt eller påslag). Du får oftast delfakturor under projektets gång, till exempel varje månad, där det specificeras hur många timmar som lagts och kostnad för eventuella materialinköp den perioden. Fördelen med löpande är att du betalar exakt efter omfattning, vilket kan bli billigare än fast pris om allt flyter på smidigt och inga stora hinder uppstår. Nackdelen är att slutkostnaden är osäker från början. Vi försöker alltid ge en ungefärlig uppskattning även vid löpande, så du vet storleksordningen. Och vi meddelar om något riskerar att överskrida uppskattningen. Även vid löpande gäller förstås ROT-avdrag på arbetskostnaden. Valet mellan löpande och fast gör vi i samråd med dig – vi kan gå igenom plus och minus för ditt specifika projekt, men generellt är löpande vanligast vid servicejobb eller svårdefinierade renoveringar, medan fast pris är standard för avgränsade projekt.

Kan priset ändras efter att vi skrivit avtal? När vi väl har ett skrivet avtal (som normalt baseras på vår offert) är priset bindande för det som avtalats. Det betyder att priset inte ensidigt ändras av oss. Enda gångerna priset kan ändras är om vi tillsammans undertecknar en skriftlig ändring/tillägg till avtalet som justerar omfattning och pris – t.ex. en ÄTA-ordera för tilläggsarbete. Eller om avtalet i sig innehåller klausuler för indexreglering vid viss tidsutdräkt (kan förekomma i långa projekt). Men generellt, nej: vi kan inte bara komma i efterhand och kräva mer betalt för samma arbete. Konsumenttjänstlagen stöder dig där också – har vi avtalat fast pris så gäller det. Skulle du som kund önska något extra, gör vi upp om det i ett tilläggsavtal. Vi dokumenterar noga ändringar just för att undvika oenighet om kostnad. Vi följer också branschens standardavtal (ABS 18 vid småhusentreprenad) som har tydliga regler om hur ändringar hanteras. Så du kan vara trygg med att så länge du inte beställer nytt arbete och så länge inga omständigheter utanför någons kontroll inträffar, så kommer priset du skrev på att vara det du betalar.

Hur hanterar Wolfbuilder ändrings- och tilläggsarbeten (ÄTA) kostnadsmässigt?Om du under projektets gång vill göra en ändring (Ä) eller ett tillägg (T) utöver vad som står i avtalet, så följer vi en tydlig rutin: Vi lyssnar på vad du vill ha ändrat och bedömer hur det påverkar arbetet. Sedan ger vi dig en offert för ändringsarbetet, antingen som fast pris för det extra eller enligt uppkommande kostnad (om det är väldigt öppet). Först när du skriftligt godkänner ändringsofferten sätter vi igång med det arbetet. Därmed undviks överraskningar. Små ändringar som inte påverkar pris nämnvärt kan vi ibland bjuda på eller bara notera muntligt, men vi försöker ändå dokumentera allt. Exempel: du vill flytta ett vägguttag som inte fanns med från början – vi säger okej, det tar elektrikern 1 timme extra och lite material, det blir t.ex. 800 kr, är det okej? Om ja, så antecknar vi det och lägger till på sluträkningen. Större tillägg, som att renovera ett extra rum, hanteras mer formellt med tilläggskontrakt. Skulle en förändring spara pengar (t.ex. du väljer bort något) så noterar vi det och drar av motsvarande summa. Poängen är: ingen extra kostnad debiteras utan att du är med på det i förväg. Och vi är transparenta – du får se vad varje ÄTA består av. Detta arbetssätt följer standardavtalen och är uppskattat för att det eliminerar tvister om pengar.

Inkluderar era priser/materialkostnader moms? Ja, alla våra priser i offerter och avtal till privatpersoner anges inklusive moms (25%). Vi tycker det är mest rättvisande att visa totalpriset du faktiskt betalar. Ibland kan vi i offerten även redovisa exklusive moms för tydlighet, men slutsumman anges alltid med moms. När du får faktura kommer momsen specificeras, men totalbeloppet är det vi kom överens om (momspliktiga byggtjänster har 25% moms i Sverige). Du behöver alltså inte själv räkna på momspåslag ovanpå offertsumman – det är redan medräknat. Undantag kan vara om vi skulle fakturera ett företag eller bostadsrättsförening, då pratar man ofta exklusive moms. Men för dig som privatperson är det alltid bruttopriset som är det relevanta, och det är det vi anger. På tala om skatt kan nämnas: vi har F-skatt, så du som kund behöver inte hantera skatter eller avgifter – det tar vi hand om.

Är ROT-avdraget medräknat i offerten? Det framgår tydligt i offerten och fakturor hur vi hanterar ROT-avdraget. Vanligen presenterar vi offerten med totalpris inklusive moms innan ROT, för att ge en rättvis bild av kostnaden för jobbet. Men vi noterar också att du som privatperson kan utnyttja ROT-avdrag på arbetskostnaden. Ibland räknar vi ut ungefär hur stort ROT-avdraget blir och kan ange en “efter ROT”-prisuppgift som referens. På fakturan sedan drar vi av ROT-avdraget direkt, förutsatt att du är berättigad (vi sköter ansökan till Skatteverket). Skatteverket medger upp till 30% av arbetskostnaden i avdrag, max 75 000 kr per person och år. I våra underlag specificerar vi därför arbetskostnad respektive materialkostnad. Vi brukar se till att du får maximal nytta av avdraget om möjligt. Offerten kan till exempel ha en rad: “Total arbetskostnad: X kr (ROT-avdrag 30% av detta belopp kan utnyttjas)” för tydlighet. Om du vill att vi ska räkna in ROT redan från början i offertens totalsumma så kan vi göra det också, men vi brukar hitta ett sätt att presentera det som inte skapar förvirring. Huvudsaken: Ja, vi tar hänsyn till ROT och vi hjälper dig att utnyttja ROT-avdraget på rätt sätt.

Kan Wolfbuilder hjälpa till att utnyttja ROT-avdraget och hur fungerar det på fakturan?Absolut, vi hanterar hela ROT-avdragsprocessen åt dig. Det som krävs är att du är berättigad (t.ex. äger bostaden där jobbet sker och har betalat tillräckligt med skatt under året). På fakturan från oss kommer vi att dela upp kostnaden i arbetskostnad och materialkostnad. Sedan drar vi av 30% av arbetskostnaden direkt på din faktura som ett ROT-avdrag. På fakturan står hur mycket vi drar av (dock max 50 000 kr/person eller 100 000 kr om två ägare utnyttjar). Efter att du betalat vår faktura ansöker vi hos Skatteverket om att få den summan utbetald till oss. Skatteverket behandlar ärendet, och om allt är i sin ordning ersätter de oss för den avdragna summan. För dig är det alltså smidigt – du betalar helt enkelt mindre från början. Om Skatteverket mot förmodan skulle avslå avdraget (t.ex. om du redan utnyttjat max) hör de av sig, men det är sällsynt att det blir problem. Vi är noga med att inte överskrida ditt ROT-utrymme; om du skulle riskera det meddelar vi innan. Så svaret är: Ja, vi sköter ROT – du får rabatten direkt och slipper administrera något själv. I vår offert och kommunikation framgår det hur stor del som är ROT-grundande.

Tar Wolfbuilder betalt per timme för vissa jobb eller är allt paketpris? För mindre servicearbeten eller uppdrag med osäker omfattning kan det hända att vi kör timarvode istället för fast pris. Exempel: om du ringer oss för att fixa några småsaker (byta några brädor på fasaden, justera en dörr, etc.) så kanske vi tar det på löpande räkning eftersom det rör sig om få timmar. Då informerar vi dig om vår timdebitering i förväg. Men för de allra flesta projekt – allt från badrumsrenovering till tillbyggnad – så lämnar vi ett totalpris istället för att räkna timmar mot kund. Skulle du ändå vilja ha timprisavtal kan vi såklart diskutera det. Vårt timpris varierar med arbetsuppgift (snickare kanske en nivå, målare en annan, etc.) men ligger marknadsmässigt i nivå med andra seriösa aktörer. Men åter, standard är paketlösning. En annan situation: Om projektets omfattning är okänd (t.ex. skadereparation där vi inte vet hur mycket som måste åtgärdas) kan första skedet tas på löpande timmar tills vi vet nog för att övergå till fast pris. Vi är flexibla utifrån vad som ger mest rättvist prisbild för båda parter. Transparens är ledordet – om vi byter prismodell under resans gång sker det med ditt godkännande.

Vad ingår normalt sett i en offert från Wolfbuilder? I offerten ingår allt arbete och material som behövs för att leverera det vi kommit överens om. Det innefattar löner till våra hantverkare, underentreprenörskostnader (t.ex. elektriker, grävmaskinist), byggmaterial (trä, gipsskivor, skruv, isolering etc.), installation av kundvalda produkter, upprättande av ställningar, skyddsmaterial, transporter, avfallshantering – kort sagt en total kostnad för hela projektet. Om det finns något som inte ingår så skriver vi ut det tydligt som undantag. Ibland väljer man att vissa saker står kunden för, t.ex. att kunden själv köper vissa inredningsdetaljer – då framgår det. Men generellt försöker vi få med allt för att slippa dolda kostnader. Även slutstädning och bortforsling är något vi brukar inkludera. Offerten brukar också inkludera projektledning och alla förberedelser (ingen extra avgift för “administration” eller sådant – det är medräknat i priset). Summan i offerten är alltså det du betalar för att få ett färdigt resultat enligt beskrivningen. Eventuella myndighetsavgifter (som bygglovsavgift) eller besiktningsman brukar inte ingå, eftersom de betalas direkt till kommunen respektive besiktningsfirma. Sådant kan vi däremot upplysa om separat. Men vår offert täcker vår leverans fullt ut.

Finns det risk för dolda kostnader eller överraskningar på fakturan? Vi strävar efter att undvika överraskningar. Om projektet genomförs enligt planen i avtalet kommer fakturan stämma med offerten, förutom eventuella justeringar för ROT-avdrag som vi redovisar. Dolda kostnader dyker inte upp om de inte är berättigade genom en ändring som du godkänt. Vi har hört skräckhistorier om oseriösa aktörer som lägger på extra poster – vi tar avstånd från sådant. Vår affärsidé är nöjda kunder, och man blir inte nöjd av oväntade debiteringar. Därför kommunicerar vi hellre för mycket än för lite under resans gång. Samtidigt är byggprojekt ibland levande – saker kan ändras – men vi tar då alltid dialog (som i ÄTA-svaret ovan). Så om du är orolig: vi försäkrar att du inte plötsligt får en 20% högre faktura utan att det föregåtts av information. Alla tänkbara tillägg eller hinder har vi oftast pratat om redan i planeringsstadiet och kanske tagit höjd för i avtal (eller åtminstone flaggat som osäkerhetsmoment). Summering: det ska inte dyka upp några dolda kostnader. Om något oförutsett arbete behövt göras som inte diskuterats, är det på vårt ansvar ekonomiskt (såvida det inte faller under de undantag som vi då också talat om).

Kan Wolfbuilder hjälpa till att uppskatta kostnader redan innan en detaljerad offert (t.ex. för budgetering)? Ja, om du är tidigt i planeringen och mest behöver veta prisindikationen för att se om projektet ryms i budget, så kan vi ge en grov kostnadsestimering baserat på våra erfarenheter. Detta kan ske via ett platsbesök eller ibland till och med via telefon om du har konkreta uppgifter. Vi kan säga saker som “ett nytt badrum brukar hamna i spannet X–Y kr” eller “en tillbyggnad på Z kvm brukar kosta omkring såhär mycket”. Den typen av uppskattning bygger på generaliserade antaganden och ska tas med nypa salt, men det kan vara till hjälp för din initiala kalkyl eller bankdiskussion. När du sedan vill gå vidare gör vi förstås en ordentlig offert. Ibland kan vi också erbjuda stegvis offert: vi börjar med en ungefärlig kostnadsbedömning (som kan göras snabbare), och om den känns okej för dig går vi vidare att specificera och räkna exakt. På så sätt slipper du vänta på en detaljerad offert om kostnadsläget ändå skulle vara orimligt för dig. Vi vet att kunden ofta behöver veta “pratar vi om 100 tusen eller 500 tusen” ungefär, tidigt, och det försöker vi bistå med på ett ärligt sätt. All sådan rådgivning är förbehållslös och kostnadsfri.

Hur jämför jag er offert med andra företags offerter på bästa sätt? Det viktigaste när man jämför offerter är att säkerställa att de täcker samma omfattning och kvalitet. Vi försöker göra vår offert så komplett och tydlig som möjligt just för att underlätta jämförelsen. Gå igenom punkt för punkt och se om samma saker ingår. Ibland kan en offert se billigare ut men då kanske den exkluderar något (t.ex. målning eller visst material). Titta på materialkvalitet: vi kanske har räknat med högre kvalitet kakel än någon annan – det påverkar pris. Ta reda på om tidsplanen och garantier är likvärdiga. Fråga gärna oss om du undrar varför något ser annorlunda ut gentemot en annan offert – vi kan hjälpa dig tolka branschtermer. Vi tycker också du ska väga in intrycket av företaget: pris är viktigt men lägsta pris är inte allt, du vill ha en seriös partner. Vår offert speglar vårt arbetssätt – transparens och detaljer – vilket ofta uppskattas av kunder även om vi inte alltid är lägst i kronor. Till syvende och sist, be gärna om att vi specificerar eller justerar något om det underlättar jämförelsen. Vi vill att du ska känna dig trygg i att välja oss, så vi undviker att mörka något i offerten för att verka billigare. En öppen dialog vinner i längden.

Kan Wolfbuilder matcha eller förhandla priset om jag fått billigare offert från en konkurrent?Vår prissättning reflekterar kvalitén och omfattningen vi erbjuder. Om du fått en billigare offert som är seriös och jämförbar i omfattning, är det såklart något vi kan diskutera. Ibland kan en offert ha missförstått något eller räknat in mindre – i så fall klargör vi skillnaderna. Vi försöker generellt undvika priskrig där kvalitén riskerar bli lidande. Men om det finns utrymme att effektivisera eller justera något för att möta din budget så är vi lyhörda. Exempel: om en konkurrentoffert är 5% lägre kanske vi kan gå ner motsvarande om vi minskar någon marginal eller får till en lösning med leverantör. Vi vill vara rättvisa mot både dig och oss själva. Vår första offert är redan skälig, så vi har inte stora dolda marginaler att sänka, men mindre förhandlingar kan absolut föras. Viktigast är transparens – berätta gärna för oss vad som lockar med den andra offerten. Kanske kan vi justera vår omfattning (om du vill göra något enklare för att spara pengar). Ibland visar det sig att skillnaden ligger i antalet arbetstimmar beräknade, då förklarar vi varför vi avsatt mer tid (kanske för noggrannare finish) och så får du avgöra vad som är viktigast. Summan av svaret: Ja, vi är öppna för dialog om priset – vi vill gärna ha dig som kund – men vi kommer inte tumma på kvalitet eller kasta in dolda avgifter senare bara för att vi gav en rabatt. Allt sker öppet och ärligt.

Har Wolfbuilder några paketpriser för standardprojekt (t.ex. “standardbadrum”)? Vi arbetar främst med skräddarsydda offerter eftersom varje projekt och kunds behov är unika. Därför har vi sällan standardpaket med fasta priser utan besiktning. Men ibland kan vi kommunicera ungefärliga paketpriser i marknadsföring, t.ex. att ett “standardbadrum 5 kvm” ligger omkring X kr. Dock när det kommer till faktiskt offererande gör vi alltid en specifik kalkyl för just ditt badrum, kök eller tillbyggnad – så att allt blir korrekt. Byggprojekt påverkas av många faktorer (nuvarande skick, val av material, svårighetsgrad, planlösning) så vi undviker one-size-fits-all-priser. Däremot, om du har en bestämd idé och budget, kan vi kanske föreslå ett paket utifrån det – till exempel “badrum light” där vi behåller stammar och bara ytrenoverar. Då kan vi försöka passa in i en kostnadsram. Men generellt: vi ger offert anpassad efter förfrågan, inga generella prislistor. Det säkerställer att du betalar för det du faktiskt får, och inte för något generellt antagande. Så svaret är: inga officiella paketpriser, men vi är tydliga med vad vanliga projekt brukar kosta och kan utforma offerten efter standardlösningar om det önskas.

Bygglov och regler

Behöver jag bygglov för mitt projekt?Det beror helt på typen av projekt. Nybyggnation av hus och större tillbyggnader kräver nästan alltid bygglov (detta hanteras innan byggstart). Renoveringar inne i huset kräver sällan bygglov, såvida du inte ändrar byggnadens utseende eller användning. Exempel: att inreda en befintlig vind kan kräva en bygganmälan om du gör en ny bostad, men inte bygglov. Att byta fasadfärg eller material kan kräva bygglov i vissa kommuner om färgen/materialet avviker mycket från det ursprungliga eller detaljplanens bestämmelser. Fönsterbyten är oftast bygglovsfria om du behåller lika stora fönster, men att göra nya fönsteröppningar kan kräva lov. Tillbyggnader (utom de på max 15 kvm – se attefallsregler nedan) kräver bygglov. Uterum som byggs till huset anses som tillbyggnad och kräver lov om de är större än attefallsgränser. Garage och carport kräver bygglov om de är fristående byggnader över en viss storlek (25 kvm friggebod är undantag). Vi går igenom ditt specifika projekt och informerar dig om lovkrav. Generellt:

  • Nybyggnad av hus – Ja, bygglov behövs.

  • Tillbyggnad av hus – Ja, utom attefallstillbyggnad ≤15 m² (kräver anmälan).

  • Ombyggnad invändigt – Nej, inte bygglov, ev. anmälan om bärande ändras.

  • Renovering fasad/tak – Oftast nej om samma utseende, ja om stor förändring.

  • Bygga friggebod (≤15 m²) – Nej, varken lov eller anmälan, vissa villkor gäller.

  • Bygga Attefallshus (≤30 m²) – Nej bygglov, men Ja anmälan krävs.

  • Bygga plank/staket – Beror på höjd, över ~1.1 m plank kräver lov oftast.

Kort sagt, regelverket kan vara snårigt, men vi hjälper dig navigera. Vi tar reda på exakt vad som gäller för ditt projekt i din kommun.

Hjälper Wolfbuilder till med bygglovsansökan?Ja, vi hjälper gärna till med bygglovsansökan. För många av våra uppdrag (som nybyggnationer och tillbyggnader) sköter vi framtagandet av alla ritningar och handlingar som krävs för bygglov. Vi kan även fylla i själva ansökan och skicka in den åt dig, även om du formellt står som sökande. I praktiken tar vi dig genom hela processen:

  • Vi börjar med att ta fram arkitektritningar som uppfyller kommunens krav (situationsplan, plan-, fasad- och sektionsritningar).

  • Vi för en dialog med dig så att ritningarna också stämmer med vad du vill bygga.

  • Vi sammanställer eventuella tekniska beskrivningar som efterfrågas.

  • Därefter lämnas ansökan in. Vi har koll på att den är komplett – det minskar risken för onödig väntetid.

  • Under handläggningen svarar vi på eventuella tekniska frågor från kommunen.

  • När beslutet om bygglov kommer ser vi till att eventuella villkor (exempelvis utseende på fasad) är i linje med vår plan.

  • Sedan hjälper vi till med startmöte och kontrollplan och ser till att du får startbesked från kommunen.

Den enda delen vi inte gör är att betala själva bygglovsavgiften – den fakturerar kommunen dig som ägare direkt. Men allt arbete kring ansökan tar vi hand om så att det blir rätt. För mindre projekt som kräver en anmälan (t.ex. ändring i bärande konstruktion, eller ett attefallshus) gör vi motsvarande hjälp där.

Hur lång tid tar det att få bygglov? Handläggningstiden för bygglov varierar mellan kommuner, men enligt plan- och bygglagen ska beslut normalt meddelas inom 10 veckor från att ansökan är komplett (med möjlighet till förlängning 10 veckor till i komplicerade fall). I praktiken ser vi ofta att det tar kring 4–8 veckor i många kommuner för vanliga villaprojekt. Om allt underlag är i sin ordning kan enklare ärenden gå snabbare, ibland på 2–3 veckor, medan mer komplexa (eller om nämnden endast sammanträder sällan) kan ta uppemot maxgränsen. Till detta kommer att du efter beslut också behöver få ett startbesked – ibland sker tekniskt samråd vilket kan ta ytterligare någon vecka att boka. Vi planerar ditt projekt utifrån realistiska antaganden om lovtiden. Under vintern kan handläggning vara snabbare (färre ärenden), under vår/sommar när folk söker mer kan det vara längre kö. Vi hjälper dig lämna in ansökan i god tid. Sammanfattningsvis bör du räkna med runt 2 månader för bygglovsprocessen i normalfallet, men vara beredd på upp till 3 månader om det vill sig. Vi bevakar ärendet åt dig och följer upp med kommunen om det drar ut på tiden, och håller dig informerad.

Vilka handlingar behövs för en bygglovsansökan? För en bygglovsansökan för t.ex. en tillbyggnad eller nybyggnation av villa behöver man vanligtvis:

  • Situationsplan (tomtkarta) där man ritar in den nya byggnaden/tillbyggnaden på tomten, skalenligt. Kommunen brukar tillhandahålla en nybyggnadskarta som underlag.

  • Planritningar (planvy för varje våningsplan) som visar rumsindelning, mått, placering av fönster/dörrar, etc.

  • Fasadritningar för alla väderstreck (norr, söder, öster, väster) som visar byggnadens utseende utifrån, nya och befintliga delar, med marklinjer före/efter om de ändras.

  • Sektionsritning (genomskärning) som visar byggnadshöjd, takvinkel, våningshöjd, grundläggning och taknockshöjd.

  • Ansökningsblankett ifylld med fastighetsbeteckning, sökande (byggherre), entreprenör etc.

  • Teknisk beskrivning – ibland kräver kommunen en kort beskrivning av tekniska lösningar (typ av stomme, uppvärmning, vatten/avlopp).

  • Kontrollplan (förslag) – vid anmälanspliktiga arbeten som inte kräver full lov kanske du lämnar in en kontrollplan direkt. Vid lov tas det oftast senare vid startbesked.

  • Vid speciella fall, ytterligare dokument: t.ex. brandskyddsbeskrivning (för större projekt), takstolsritningar (om kommunen kräver för info), fotomontage (om i känslig miljö), medgivande från granne (om bygget är nära gränsen ibland).

Wolfbuilder hjälper som sagt att ta fram dessa ritningar proffsigt. Ritningarna ska vara fackmässigt utförda, i rätt skala (1:100 eller 1:50 för planer/sektioner, 1:500 för situationsplan vanligtvis), tydligt måttsatta och med skalstock. Vi ser till att leverera handlingar som uppfyller kommunens krav direkt, så att ansökan inte blir fördröjd av kompletteringsbegäran.

Vad händer om bygglov inte beviljas? Om – mot förmodan – bygglov skulle nekas (avslås) av kommunen, så får vi analysera orsaken och ta ställning till hur vi går vidare. Vanligtvis har man någon form av dialog med kommunen under handläggningen, så ett rent avslag kommer sällan som en överraskning. Ofta kan man justera ansökan under processens gång om de flaggar för något problem (t.ex. minska en yta som överskrider detalj Vad händer om bygglov inte beviljas? Om – mot förmodan – bygglov skulle nekas (avslås) av kommunen, så får vi analysera orsaken och ta ställning till hur vi går vidare. Vanligtvis har man en dialog med kommunen under handläggningen, så ett rent avslag kommer sällan helt oväntat. Ofta kan man justera ansökan under processens gång om byggnadsnämnden flaggar för något problem – till exempel minska en yta som överskrider detaljplanens begränsningar eller ändra fasadutformning om det strider mot områdets krav. Om ett avslag ändå ges, finns det ett par alternativ:

  • Ändra och söka på nytt: Vi kan anpassa projektets utformning enligt avslagsmotiveringen och skicka in en ny ansökan. Detta är ofta snabbaste vägen om det handlar om justerbara saker (t.ex. göra tillbyggnaden lite mindre).

  • Överklaga beslutet: Om vi anser att avslaget är obefogat eller om projektet är väldigt viktigt i ursprunglig form, kan byggherren överklaga beslutet till Länsstyrelsen inom tre veckor. Vi kan bistå med underlag och argumentation för överklagandet. Processen tar dock tid och utgången är osäker.

  • Utnyttja undantagsregler: Ibland kan man gå runt ett avslag genom att göra något under attefallsregler istället (om lov nekats för en större åtgärd kanske en mindre variant ryms inom anmälan).

Hur som helst stöttar Wolfbuilder dig genom detta. Skulle bygglov inte beviljas och projektet därmed inte bli av, tar vi naturligtvis inte betalt för arbete som inte utförts. Vi brukar dock göra allt vi kan för att uppnå ett beviljat bygglov – genom god kommunikation och anpassning – så att detta scenario undviks.

Vad är en kontrollansvarig och kan Wolfbuilder hjälpa med det?En kontrollansvarig (KA) är en certifierad person utsedd att övervaka att bygget följer bygglov, kontrollplan och gällande byggregler. Vid de flesta lov- eller anmälningspliktiga projekt (nybyggnationer, stora ombyggnader) kräver lagen att byggherren anlitar en oberoende kontrollansvarig. Den kontrollansvarige hjälper till att ta fram kontrollplan, är med på tekniskt samråd med kommunen, gör arbetsplatsbesök under bygget och närvarar vid slutsamrådet, samt skriver ett utlåtande inför slutbesked. Wolfbuilder som entreprenör kan inte själva vara KA för samma projekt (på grund av opartiskhetskravet). Däremot har vi samarbeten med erfarna, certifierade KA-konsulter. Vi kan hjälpa dig att hitta en lämplig kontrollansvarig och förmedla kontakten. Ofta föreslår vi en KA redan i bygglovsskedet och ser till att den personen kopplas in vid rätt tidpunkt. Kostnaden för KA ingår normalt inte i vår offert (då KA anlitas direkt av byggherren), men vi kan samordna möten och se till att KA får all dokumentation de behöver. Kort sagt: vi kan inte vara KA själva, men vi underlättar så att du får tag i en bra KA och samarbetar med denne genom hela projektet.

Följer Wolfbuilder svenska bygglagar och branschregler? Ja, det gör vi till punkt och pricka. Alla projekt vi utför följer Plan- och bygglagens krav samt Boverkets byggregler (BBR) och EKS (konstruktionsregler). Vi säkerställer detta genom att våra projektledare och hantverkare är väl insatta i gällande regler, och vi tar hjälp av arkitekter/konstruktörer där det behövs för att dimensionera enligt norm. Utöver lagar finns branschstandarder – t.ex. säker Vatten för VVS-installationer, Byggkeramikrådets regler för våtrum och Elsäkerhetsverkets föreskrifter för el – vilka vi också strikt följer. Vi innehar behörigheter och certifikat i enlighet med dessa (som nämnt, våtrumsbehörighet etc.). Vi använder auktoriserade elektriker och rörmokare som uppfyller kraven. Dessutom håller vi oss uppdaterade på eventuella förändringar i reglerna (t.ex. skärpta energikrav eller nya arbetsmiljöföreskrifter). Som medlem i branschorganisationer har vi också åtagit oss att följa deras riktlinjer. För dig som kund innebär det att arbetet utförs fackmässigt – du riskerar inte problem vid en framtida besiktning eller försäljning p.g.a. något är “hemmabyggt”. Sammanfattning: Wolfbuilder bygger alltid enligt svensk lag och branschpraxis.

Behövs några andra tillstånd eller anmälningar för byggprojekt (utöver bygglov)? Förutom bygglov kan vissa projekt kräva andra anmälningar eller tillstånd:

  • Bygganmälan (startbesked): Mindre åtgärder som inte kräver bygglov kan ändå kräva en anmälan till kommunen och ett startbesked. Exempel är installation av eldstad/brandvärn, ändring av bärande konstruktion, väsentlig ändring av planlösning, installation av fjärrvärme, vissa rivningsarbeten, och som nämnt attefallshus/tillbyggnader. Vi hjälper dig med anmälan på samma sätt som bygglov.

  • Marklov: Om du behöver avsevärt ändra markhöjder på tomten (fyllning eller schaktning utöver en halv meter höjdförändring) kan marklov krävas i detaljplanelagt område. Större trädfällningar kan också kräva marklov i vissa kommuner. Ska vi t.ex. gräva ut för en källare så kollar vi upp marklovsfrågan.

  • Strandskyddsdispens: Om fastigheten ligger inom strandskyddat område (nära hav, sjö eller vattendrag) och projektet är inom 100 meter från strandlinjen, kan man behöva strandskyddsdispens utöver bygglov. Det ansöks hos kommunen parallellt.

  • Tillstånd för vägavstängning: Om byggprojektet kräver att vi ställer upp byggställning eller container på gatan/trottoaren, behöver man söka tillstånd hos kommunen (Trafikkontoret). Det ordnar vi i så fall.

  • Kulturhistoriskt värde: Om huset är kulturminnesmärkt eller inom ett kulturmiljöområde kan särskilda tillstånd eller samråd krävas med Länsstyrelsen eller kommunens antikvarie. Då hanterar vi det tillsammans med dig.

Wolfbuilder är vana vid att identifiera dessa behov. När vi planerar ditt projekt ser vi till att alla nödvändiga tillstånd finns på plats innan vi sätter igång. I de flesta standardfall (villaområden) räcker bygglov + startbesked. Men vi undersöker din specifika situation så att inget moment missas.

Tar Wolfbuilder hand om kontakten med kommunen under byggprocessen? Ja, vi har regelbunden kontakt med kommunens byggnadsinspektör under projektets gång när så krävs. Efter att bygglov och startbesked är klart blir nästa interaktion oftast vid ett eventuellt arbetsplatsbesök eller slutsamråd när projektet är färdigt. Under byggets gång sköter vi det som står i kontrollplanen och dokumenterar moment, vilket sedan visas för kommunen. Om något oförutsett händer som påverkar lovet (t.ex. vi behöver justera en ritning lite) tar vi direkt kontakt med byggnadsnämnden för godkännande. Vid slutet av projektet bokas ett slutsamråd med byggnadsinspektören (och kontrollansvarig, om utsedd). Då är vi med och redogör för hur arbetet följt kontrollplanen. Vi levererar även intyg (typ våtrumsintyg, provtryckning av skorsten etc. beroende på krav) som kommunen behöver för att ge slutbesked. Med andra ord agerar vi som din ombud mot kommunen i byggtekniska frågor. Du slipper oroa dig för dialogen med myndigheten – vi har erfarenheten att prata deras språk och förklara byggtekniska saker korrekt. Självklart håller vi dig informerad om kommunikationen och eventuella beslut.

Måste man följa Boverkets byggregler (BBR) vid renoveringar? Det beror på omfattningen. Boverkets byggregler (BBR) gäller fullt ut främst vid nybyggnationer och ombyggnationer där man gör en "avsevärd förnyelse" av en byggnad. Vid vanlig renovering (exempelvis ytskiktsbyte, köksombyggnad utan att ändra ventilation eller liknande) behöver man inte uppgradera allt till dagens nybyggnadskrav. Dock gäller alltid vissa grundläggande krav i Plan- och bygglagen på ändringar: de får inte medföra att byggnaden kommer att strida mot väsentliga tekniska egenskaper. Praktiskt exempel: om du renoverar ett badrum måste du se till att det uppfyller tätskiktskrav och säkerhet (så du inte skapar en fara eller skada) – vilket i princip är BBR-nivå. Eller om du byter ett fönster, bör det nya minst vara lika energieffektivt som det gamla, helst bättre. Men du behöver inte byta alla fönster i huset till moderna bara för att du byter ett, till exempel. Vid ombyggnader som kräver bygglov/anmälan ställer kommunen vissa BBR-krav i startbeskedet. Till exempel om du inreder en källare till boyta måste utrymningsvägar och brandvarnare uppfylla dagens standard. Wolfbuilder ser alltid till att uppfylla relevanta byggregler för det vi rör. Vi brukar informera om var skillnaden går – ibland kan en frivillig uppgradering vara klok, t.ex. extra branddetektor, men det är inte alltid juridiskt tvingande. Slutsats: renoverar du med oss kan du lita på att resultatet håller modern standard och inte försämrar något i huset.

Är arbetsmiljö och säkerhet något Wolfbuilder tar ansvar för enligt reglerna? Ja, arbetsmiljö under byggtiden är något vi tar på största allvar. Enligt Arbetsmiljölagen och dess föreskrifter (t.ex. AFS 2015:4 om byggnads- och anläggningsarbete) har vi som entreprenör ansvar att planera och genomföra arbetet säkert. Vi utser en arbetsmiljösamordnare internt som ser till att det finns en arbetsmiljöplan vid större projekt, att alla på plats har rätt skyddsutrustning (hjälm, skor, glasögon vid behov), att ställningar och maskiner är besiktigade, och att ingen riskerar skada sig. Som kund behöver du inte oroa dig – vi tar hand om säkerheten på arbetsplatsen. Det innebär t.ex. att vi spärrar av området så obehöriga (och barn) inte kan skadas, vi håller ordning och reda för att undvika olyckor, och vi utbildar vår personal kontinuerligt i säkerhetsfrågor. Dessutom följer vi de formella kraven: alla våra arbetare har ID06-legitimation (standard i branschen för att säkerställa att ingen svart arbetskraft används och att närvaro registreras). Arbetsmiljöverket kan göra inspektioner och vi ser till att vara redo för det. För dig som beställare innebär det också att om du vistas på arbetsplatsen under bygget, måste även du följa skyddsanvisningar (t.ex. bära hjälm om du går in i byggzonen) – vi informerar dig om sånt. Sammanfattat: Ja, vi följer alla regler kring arbetsmiljö och ser till att bygget är säkert för alla inblandade.

Miljö och hållbarhet

Har Wolfbuilder en miljöpolicy eller jobbar ni aktivt med hållbarhet? Ja, Wolfbuilder har en uttalad miljöpolicy och vi jobbar systematiskt med hållbarhet. Vi är ISO 14001-certifierade inom miljöledning, vilket betyder att vi ständigt förbättrar våra rutiner för att minska miljöpåverkan. Konkret innebär det att vi planerar våra inköp och transporter för att minimera utsläpp, vi väljer miljövänliga material där det är möjligt och uppfyller krav, och vi ser till att avfall källsorteras och återvinns. Vår vision är att bygga hållbara hem för framtiden, så vi tänker långsiktigt i våra projekt – till exempel föreslår vi energieffektiva lösningar och material med god livslängd. Vi är också noga med arbetsmiljön, vilket tangerar hållbarhet i social bemärkelse. Genom vår ISO-certifiering har vi tydliga mål och uppföljning på miljöområdet – exempelvis kan ett mål vara att minska mängden osorterat avfall med X% per år, eller att öka andelen miljömärkt virke i våra projekt. Så kort sagt: ja, miljö och hållbarhet är integrerat i vårt arbetssätt, inte bara fina ord.

Använder Wolfbuilder miljövänliga och hållbara material i projekten? Vi strävar absolut efter att använda miljövänliga material när det är ett bra val för projektet. Till exempel köper vi helst trä och virke som är FSC- eller PEFC-certifierat (dvs. från hållbart skogsbruk). När det gäller målarfärg och kemikalier väljer vi vattenbaserade och lågemitterande produkter så långt det går, för att minimera lösningsmedel och skadliga ämnen. Isoleringsmaterial kan vi erbjuda miljöalternativ för (t.ex. cellulosaisolering eller träfiber istället för mineralull om kunden önskar). Vi följer med i utvecklingen av nya gröna material. Samtidigt är funktion och kvalitet viktigt – vi väljer material som håller över tid, eftersom det i sig är hållbart att slippa byta ut ofta. Om du som kund har speciella önskemål, t.ex. lerputsade väggar eller återvunna byggmaterial, försöker vi tillgodose det. Vi har erfarenhet av att jobba med Svanenmärkta byggprojekt och vet vad som krävs för att material ska uppfylla sådana kriterier. Däremot använder vi inte miljömärkta material slentrianmässigt om de skulle vara olämpliga för ändamålet – allt sker med balans. Generellt sett kan du vara trygg att standardmaterialen vi använder är av god miljöprestanda, då leverantörer i Sverige lyder under EU-regler (t.ex. inget tryckimpregnerat virke med gamla gifter används numera). Sammanfattning: Ja, vi tänker grönt i materialvalen och kan anpassa oss efter den miljöprofil du önskar på ditt bygge.

Hur hanterar Wolfbuilder byggavfall och återvinning? Vi källsorterar allt byggavfall i våra projekt så långt det är praktiskt möjligt. På arbetsplatsen ser vi till att ha separata behållare eller sorteringssäckar för trä, metall, betong/tegel, gips, plast, papper/kartong och farligt avfall (som elektronik, kemikalier). När vi transporterar bort avfallet tar vi det till en återvinningscentral eller avfallsanläggning där det tas om hand korrekt. Till exempel skickas metallskrot till metallåtervinning, rent trä kan gå till energiåtervinning (fjärrvärme), gips kan återvinnas i gipsskivor vid vissa anläggningar, osv. Farligt avfall som lysrör, elektronik eller lösningsmedelsrester lämnas in enligt kommunens riktlinjer för att inte skada miljön. Vi för även loggbok i större projekt över avfallsmängder och sorter, som en del av vårt miljöledningsarbete. Ibland kan visst material återbrukas direkt: om vi exempelvis river ut gamla trägolv i bra skick kan de skänkas eller säljas för återanvändning istället för att slängas. Vi är positiva till återbruk och jobbar med initiativ för det när det går. Under renoveringar håller vi arbetsplatsen ren kontinuerligt vilket gör sorteringen enklare (man blandar inte ihop allt i en hög). Vår målsättning är att minimera det som hamnar i brännbart/osorterat restavfall. För dig som kund kan det vara skönt att veta att vi tar hand om skräpet på ett miljöriktigt sätt – du får ett snyggt resultat utan berg av sopor, och med gott samvete för att det hanterats korrekt.

Arbetar Wolfbuilder med energieffektiva lösningar i sina projekt? Ja, energiaspekten är central i många av våra projekt. När vi bygger nytt eller bygger till så följer vi inte bara minimikraven för isolering och energiprestanda, vi försöker även optimera energieffektiviteten. Det kan innebära att vi föreslår extra isolering i väggar/tak, installation av energieffektiva fönster med lågt U-värde, samt tät konstruktion för att minimera luftläckage (som kontrolleras genom tryckprovning). Vi rekommenderar också moderna värmesystem – till exempel värmepumpteknik eller solfångare/solceller om det är relevant – för att sänka driftsenergin. Vid renoveringar, om det är inom ramen, uppgraderar vi gärna isolering (exempelvis tilläggsisolera fasaden vid fasadbyte, eller lägga bättre isolering vid takbyte). I kök kan vi föreslå energisnåla vitvaror (A+++-klass) och i belysning LED-teknik. Som en del av vårt arbete uppfyller vi alltid BBR’s energikrav för nybyggnation, men ofta hamnar våra byggnader under de tillåtna nivåerna tack vare att vi tänker energismart. Om du som kund har särskilt fokus (t.ex. du vill nå passivhus-standard eller få certifikat), kan vi anpassa oss mot det målet. Vi är också vana att göra energiberäkningar eller ta in energikonsult för att prognostisera husets energiprestanda och justera konstruktionen därefter. Kortsagt: energihushållning är en naturlig del av vår projektering – bra för miljön och bra för dig som får lägre energikostnader.

Kan Wolfbuilder bygga miljöcertifierade hus, t.ex. Svanenmärkt eller passivhus? Ja, vi är öppna för att genomföra projekt enligt olika miljöcertifieringssystem. Vi har tidigare erfarenhet av Svanenmärkta byggen (där strikta krav ställs på materialval, energiprestanda, ventilation mm.) och vet att det innebär noggrann dokumentation och uppfyllelse av kriterielistor – något vi klarar med vårt kvalitetssystem. Att bygga ett passivhus (extremt energieffektivt hus utan traditionellt uppvärmningssystem) är också något vi kan, men det kräver ofta specialprojektering i samarbete med passivhuskonsult. Vi kan dock utföra själva byggnadsarbetet enligt de ritningar och specifikationer som krävs för passivhusstandard. Vi har även koll på andra system som LEED, BREEAM (mer för kommersiella byggnader) och Miljöbyggnad (svensk standard för hållbart byggande) om det skulle vara aktuellt. Att sikta på en miljöcertifiering betyder i regel en del merarbete i form av kontroll och intyg, men vi är villiga att göra det om du som kund har de ambitionerna. Redan utan formell certifiering försöker vi nå högt, men en officiell stämpel kan vara värdefull och vi hjälper dig gärna att erhålla den. Kom ihåg att involvera oss tidigt i så fall, så vi kan ta hänsyn till kraven redan i designfasen – det underlättar mycket för att uppfylla allt.

Hur minskar Wolfbuilder sin miljöpåverkan under projekten? Förutom materialval och avfallshantering (som vi berört) gör vi en rad praktiska saker för att minska miljöpåverkan:

  • Transporter: Vi planerar logistiken så att vi undviker onödiga körningar. Vi samordnar leveranser av material för att minska bilkörning. Våra servicefordon är moderna och uppfyller senaste avgasnormer, och vi ser över möjligheten att byta till el- eller hybridbilar när det är lämpligt. Vi försöker även samåka i teamen till arbetsplatser när möjligt.

  • Energiförbrukning på byggarbetsplatsen: Vi använder energi smart under bygget – t.ex. LED-belysning i bygglampor, och ser till att inte värme står och går i onödan i uppvärmda byggen. Om vi bygger under vintern isolerar vi provisoriskt för att inte slösa byggvärme.

  • Lokal arbetskraft och leverantörer: Genom att i huvudsak verka lokalt (Stockholms län) och använda lokala underentreprenörer minskar vi resekilometer. Vi köper också material från lokala bygghandlare i möjligaste mån, vilket indirekt stödjer lokala och minskar långa frakter.

  • Avfall & Spill: Vi nämnde källsortering, men vi försöker även minimera mängden avfall. Det gör vi genom noggranna uppmätningar och beställningar – så att vi inte köper mycket mer material än nödvändigt. Spillbitar som ändå uppstår kan ibland användas på annat ställe i projektet.

  • Kemikaliehantering: Vi undviker att använda miljöfarliga kemikalier. När vi måste (t.ex. impregnering, lim med lösningsmedel) så ser vi till att hantera dem rätt och använda minsta möjliga mängd. Och rester lämnas som farligt avfall.

  • Hygien och ekologi: Om vi arbetar i naturnära miljö (t.ex. skärgården) är vi extra försiktiga med att inte skräpa ner. Vi tar med allt avfall därifrån. Vi följer eventuella restriktioner (som att inte störa fågelliv under häckningstid om det är relevant, etc.).

Övergripande tänker vi i varje moment: finns det ett grönare sätt att göra detta? Ofta finns det små förbättringar att göra. Det kan vara så enkelt som att återanvända en dörr istället för att slänga och köpa ny – mindre avfall och mindre nyproduktion. Vi uppmuntrar också dialog med dig som kund om hållbarhetsidéer; har du specifika önskemål försöker vi lösa dem.

Har Wolfbuilder erfarenhet av återbruk av material i projekt? Ja, vi är positiva till återbruk och har praktisk erfarenhet av det i flera projekt. Till exempel har vi vid renoveringar tagit tillvara äldre spegeldörrar, beslag eller trägolv för att återanvända i samma hus efter upprustning. Ibland får vi tag på begagnade byggnadsdelar via återbruksmarknader (finns ju “byggnadsvårdsbutiker” och digitala plattformar för detta) – om kunden önskar t.ex. gamla tegelpannor för att matcha ett gammalt tak, eller återvunna tegelstenar för en utbyggnad så kan vi ordna det. Vi deltog nyligen i ett projekt där stomvirke från en riven byggnad sågades om och användes för inredningsdetaljer – det kräver lite extra jobb men är givande. Rent praktiskt: återbruk kräver planering så att demontering sker försiktigt. Vi gör en avvägning: ibland kan nyproduktion av en del vara mer miljövänligt än att återbruka om återbruket innebär mycket transporter eller kemikalier (t.ex. skrapa färg med bly). Men i många fall är återbruk toppen – sparar både pengar och miljö. Vi informerar dig om vilka delar i ditt projekt som lämpar sig för återbruk. Kanske kan köksskåpstommar behållas och bara luckor byts, eller kanske vill du använda gamla fönster som inredning. Vi är kreativa på den punkten. Notera att för bärande konstruktioner är återbruk svårare p.g.a. garantier och hållfasthet, men för icke-bärande är det oftast ok. Allt som vi återbrukar inspekterar vi så det håller måttet (t.ex. inga rötangripna reglar). Så svaret är: ja, vi har gjort det och gör det gärna igen – återbruk ligger helt i linje med vår hållbarhetsprofil.

Följer Wolfbuilder lagar och regler för hantering av farligt avfall och miljöfarliga ämnen? Ja, vi följer noggrant alla lagar och förordningar gällande farligt avfall. Exempel på farligt avfall i byggsammanhang är: asbest (om vi skulle stöta på det vid rivning – då anlitas asbestsaneringsfirma), PCB-haltiga fogmassor i äldre byggnader, kvicksilver (t.ex. i lysrör), spillolja eller kemikalierester. Vi utbildar vår personal att känna igen sådant och hantera det korrekt. Vid renovering av äldre hus kontrollerar vi om risk för asbest finns (t.ex. i gammal plastmatta eller kakelfix) och tar in specialister för provtagning och sanering om nödvändigt, enligt Arbetsmiljöverkets och Naturvårdsverkets regler. Farligt avfall sorteras ut och lagras säkert (t.ex. i behållare) tills det transporteras av auktoriserad transportör till godkänd mottagare. Vi fyller i transportdokument enligt gällande föreskrifter, så allt kan spåras. För kemikalier (som färg, lösningsmedel) har vi säkerhetsdatablad tillgängliga och vår personal vet hur de ska användas och sedan tas om hand. Samma gäller el-avfall: all trasig elektronik (armaturer, maskiner etc.) lämnar vi till el-retur. Egentligen är detta självklart för seriösa företag, men vi vet att det är en oro för kunder att farligt avfall ibland hanteras fel hos oseriösa aktörer – med oss kan du lita på att det sker korrekt. Skulle ett projekt kräva miljörapportering (ovanligt för villaprojekt) så hjälper vi till med underlag. Vi är måna om att inte lämna något miljöfarligt i naturen eller i ditt hushåll.

Arbetar Wolfbuilder med förnybar energi eller fossilfria bränslen på byggarbetsplatsen? Vi försöker ställa om vår verksamhet mot mer förnybar energi. Ett exempel är att vi när möjlighet finns använder eldrivna maskiner/verktyg istället för bensindrivna – t.ex. batteridrivna sågar, skruvdragare (vilket redan är standard) och även batteridrivna markvibratorer eller mindre grävmaskiner om sådana finns att hyra. Strömmen vi förbrukar på arbetsplatsen kommer från elnätet, och vi uppmuntrar kunder att välja elavtal med förnybar energi – även om det inte direkt är vårt val, så kan vi föra dialog om det. Våra företagsbilar håller vi på att successivt byta till mer miljövänliga alternativ. När det gäller uppvärmning av byggarbetsplatser (t.ex. om ett nybyggt hus behöver byggvärme under vintern) så hyr vi in elektriska värmare eller använder fjärrvärme om tillgängligt, snarare än dieseldrivna aggregat. Ibland finns inga alternativ (en del större maskiner är ännu fossilbränsledrivna), men då försöker vi köra dem effektivt och eventuellt med eco-bränsle (t.ex. HVO-diesel som är förnybar) om maskinen tillåter. Vi utvärderar även möjligheten att installera tillfälliga solpaneler på bodar, men i vår skala har det inte varit vanligt hittills – dock kanske i framtiden för strömförsörjning av arbetsbelysning etc. Alla dessa steg är delar av en pågående förbättring. Vår övergripande ambition är att minimera koldioxidutsläpp även i byggskedet, inte bara i det färdiga husets drift. Så ja, vi jobbar på att bli så fossilfria som möjligt och använder förnybart där det går.

Samarbete och kommunikation

Hur kommunicerar Wolfbuilder med mig som kund under projektets gång? Vi lägger stor vikt vid god kommunikation genom hela projektet. Innan projektstart kommer vi överens om en kommunikationsplan som passar dig. Oftast har du en utsedd projektledare/kontaktperson hos oss som du kan vända dig till med frågor. Under själva byggtiden brukar vi ge veckovisa uppdateringar – antingen via e-post, telefon eller ett fysiskt möte – om vad som har gjorts och vad som står på tur härnäst. Vid större milstolpar (t.ex. gjutning av grund, tätt tak, kakling klart) kan vi höra av oss extra för att meddela att det momentet är avklarat. Om det dyker upp några frågor eller beslut som du behöver ta (t.ex. exakt placering av lampor, färgval om inte redan bestämt) så kontaktar vi dig i god tid. Vi är också tillgängliga för dig: du kan alltid ringa eller maila din kontaktperson och ställa frågor eller ge synpunkter, och vi strävar efter att svara snabbt (samma dag eller inom 24 timmar, beroende på fråga). På byggplatsen har vi ofta en pärm eller anslagstavla där viktiga dokument och kontaktinfo finns om du kikar förbi. Vårt mål är att du aldrig ska känna dig ovetande om status – hellre överinformera än underinformera. Samtidigt slipper du onödig detaljstress: vi filtrerar så att du får veta det viktiga utan att bli överväldigad.

Får man en dedikerad kontaktperson eller projektledare hos Wolfbuilder? Ja, vi ser alltid till att du som kund har en huvudkontakt. Vid projektstart meddelar vi vem som är ansvarig projektledare för ditt projekt – oftast är det samma person du haft kontakt med under offertstadiet. Den personen planerar arbetet, koordinerar hantverkarna och håller i trådarna. Så om du undrar något eller vill diskutera ändringar, vänder du dig i första hand till projektledaren. Utöver projektledaren kan det finnas en arbetsledare/platschef som är mer på plats dagligen för att övervaka hantverkarna – ibland är det samma person i mindre projekt. Men du behöver inte jaga runt olika personer för olika frågor: projektledaren tar ansvar för att internkommunikationen hos oss fungerar. Vi vet att det är frustrerande för kunder när de bollas mellan folk, så det undviker vi. Skulle projektledaren vara otillgänglig (t.ex. sjuk eller på semester) informerar vi dig om ersättare eller ger alternativ kontakt. Men i normalfallet har du ett namn och nummer att hålla dig till, och den personen känner till allt om ditt projekt. Detta skapar trygghet och minskar risken för missförstånd.

Hur ofta och på vilket sätt kommer jag att få uppdateringar om projektets status? Vi anpassar oss efter dina önskemål, men generellt erbjuder vi regelbundna uppdateringar minst en gång i veckan. Många kunder uppskattar en veckogenomgång (kanske varje fredag) där vi rapporterar vad som blivit gjort senaste dagarna och vad som planeras kommande vecka. Den kan ske per telefon eller ett kort möte på plats. Ibland skriver vi ett mejl med punktlista och eventuella foton på progress – särskilt om du inte bor på plats och inte ser bygget dagligen. Utöver dessa schemalagda uppdateringar, får du givetvis direkt besked om något avvikande inträffar (t.ex. leveransförsening av material eller ett problem vi upptäckt, tillsammans med vår plan för åtgärd). Vi tycker också om att involvera dig vid viktiga moment: t.ex. "nu är badrummet plattsatt, vill du komma och se innan vi fogar ifall du vill justera något?". Vissa kunder vill ha väldigt tät kommunikation och kanske bli informerade så fort något är klart – det kan vi göra, men de flesta föredrar samlad info regelbundet. Vi använder gärna modern teknik: vi kan skicka SMS för korta avstämningar, och vi kan starta en WhatsApp-grupp eller liknande om flera personer ska nås (t.ex. du och din partner + vår PL). Huvudpoängen är att du inte ska behöva undra hur det går – du kommer veta det.

Kan jag som kund göra ändringar i planen under projektets gång? Ja, vi är öppna för ändringar under projektets gång inom rimliga gränser. Vi förstår att när du ser projektet ta form så kanske nya idéer eller behov uppstår. Om du vill göra en ändring meddelar du det så snart som möjligt till projektledaren. Vi utvärderar hur det påverkar tid och kostnad, och sedan ger vi dig en konsekvensbedömning (se tidigare om ÄTA-kostnader). Är du okej med det, så anpassar vi planerna. Mindre ändringar – t.ex. flytta ett vägguttag några decimeter, byta kulör på en vägg – fixar vi oftast utan problem och försöker att inte göra en stor affär av det. Större ändringar – t.ex. lägga till ett extra rum eller ändra material som redan beställts – kan påverka tidsplanen en del, men vi försöker lösa även sådant om det är genomförbart. Vi rekommenderar att du tar upp funderingar direkt när de kommer, hellre än att vänta, eftersom sena ändringar kan vara svårare att integrera. Vår inställning är att det är ditt projekt – vi vill att du ska bli nöjd med slutresultatet, så om en förändring behövs för att uppnå det så är vi benägna att hjälpa till. Allt sker naturligtvis i dialog så att både du och vi förstår vad ändringen innebär. Ibland kan vi avråda om en ändring skulle vara mycket ofördelaktig (t.ex. "om vi ändrar kakelsättningen nu måste vi riva upp, det är bättre att låta vara"), men slutbeslutet är ditt. Små justeringar hanteras ofta informellt, större genom skriftlig bekräftelse så inget missas.

Hur involverad kan jag som kund vara i projektet? Du får gärna vara så involverad som du själv önskar. Vissa kunder vill vara på plats nästan dagligen, ställa frågor och följa varje steg – det är helt okej, så länge vi upprätthåller säkerheten (du kanske får ha skyddshjälm etc. om du går runt på bygget). Andra kunder föredrar att luta sig tillbaka och få uppdateringar utan att själva behöva ta många beslut – det fungerar också bra. Vi försöker läsa av dina önskemål. Vi tar dock alltid viktiga beslut i samråd med dig (om något oväntat måste lösas, eller val mellan alternativ). Om du vill delta i t.ex. vissa moment (vissa kunder kanske vill måla en vägg själva eller montera en lampa) går det också oftast att ordna – vi samordnar bara så att det passar in i tidsplanen. Kom ihåg att om du är mycket på plats kan det finnas risk att spontana önskemål haglar – då ser vi till att strukturera dem så att inte bygglaget får nya instruktioner från flera håll. Därför håller vi fast vid att officiella ändringar bör gå via projektledaren. Men du kan absolut prata direkt med hantverkarna om småsaker eller för att fråga hur det går – vår personal är vänlig och brukar tycka det är trevligt med engagerade kunder. Många gånger leder kundens närvaro till lösningar på detaljnivå som blir väldigt bra (t.ex. "kan vi flytta det här skåpet 5 cm, hur ser det ut?" – att resonera på plats är givande). Sammanfattning: du kan vara väldigt engagerad eller mer passiv – vi anpassar oss. Vi kommer dock alltid hålla dig informerad och söka ditt godkännande i relevanta frågor, så en viss basinvolvering finns alltid.

Hur hanterar Wolfbuilder feedback eller klagomål från kunden under projektet? Vi välkomnar feedback kontinuerligt och omedelbart. Om du som kund påpekar något du inte är nöjd med under projektets gång – säg att en yta ser ojämn ut, eller att städningen en dag var bristfällig – så tar vi upp det direkt med berörda och åtgärdar så snart som möjligt. Vi föredrar att problem kommer fram genast än att de tyst lagras på hög. Vår projektledare kommer då att ha ett avstämningsmöte med dig för att förstå exakt vad som är fel och hur du vill ha det, och sedan göra en åtgärdsplan. Målet är att rätta till eventuella misstag eller missförstånd omedelbart så att de inte eskalerar. Vi har en uppriktig attityd: alla kan göra misstag, men då erkänner vi det och fixar. Om du skulle ha ett mer formellt klagomål (kanske en större avvikelse från avtal) så tar vi givetvis det på allvar – vår företagsledning blir då involverad om det behövs för att hitta en lösning. Ytterst har du som konsument starka rättigheter i konsumenttjänstlagen om något skulle gå snett, men vi vill aldrig att det går så långt. Genom dialog ska vi lösa allt innan det blir en konflikt. Vi dokumenterar också eventuella överenskommelser vid klagomål – t.ex. om du säger "det här duger inte, gör om" och vi håller med, så noterar vi att vi gör om det på vår bekostnad. Vår bästa scenario är att vid slutbesiktningen finns inga anmärkningar – och det uppnår vi genom att ta hand om feedback under resans gång. Så var aldrig rädd att framföra kritik eller önskemål; vi är tacksamma för ärlig feedback och ser det som en chans att göra dig ännu nöjdare.

Kan jag kontakta Wolfbuilder efter arbetstid vid akuta frågor eller problem? Vi förstår att byggprojekt kan ge upphov till frågor även utanför “kontorstid”. Du kommer få kontaktuppgifter till projektledaren och ofta även arbetsledaren. Om något akut inträffar utanför arbetstid – till exempel en vattenläcka på kvällen (extremt ovanligt, men ändå) – så ska du självklart försöka nå oss. Vi brukar ange ett journummer eller se till att projektledaren har mobilen på för akuta fall. Vi är inte bemannade 24/7 som en ren jourfirma, men vi lämnar inte kunder i sticket. Om projektledaren vet att något riskfyllt moment pågår (t.ex. trycktest av VVS) så kan hen hålla extra koll på telefon även kvällstid. För icke-akuta frågor tar vi dem gärna nästföljande arbetsdag, så att vår personal också får återhämta sig. Men gränsdragningen är upp till dig – känner du stark oro över något kl 20 en tisdag, ring gärna, så tar vi ett kort samtal och reder ut det istället för att du ligger sömnlös. Vi vill hellre bli störda och lugna dig än att du ska gå runt med bekymmer. Sammanfattningsvis: Ja, du kan nå oss vid akuta ärenden även utanför vanliga tider. Vi ger dig klara besked vem du kan ringa om något händer helg/kväll. Ofta är dock allt under kontroll så det behövs inte, men tryggheten finns där. Efter att projektet är slutfört har vi också service – se sektionen om efter avslutat projekt.

Hjälper Wolfbuilder till med att koordinera med andra parter, t.ex. arkitekter eller myndigheter? Ja, som totalentreprenör ser vi oss som spindeln i nätet som koordinerar alla inblandade. Om du redan har en arkitekt involverad när vi börjar, så tar vi in den personen i vårt team: vi har möten tillsammans, stämmer av tekniska lösningar och ser till att arkitektens vision förverkligas praktiskt. Om du behöver en arkitekt från början så hittar vi det (som tidigare nämnt). Gällande myndigheter har vi redan diskuterat – vi sköter kontakten med byggnadsnämnden. Om det är en lägenhetsrenovering tar vi kontakt med bostadsrättsföreningens styrelse eller förvaltare för att säkerställa deras godkännanden och praktiska detaljer (t.ex. boka tid för vattenavstängning i huset om det behövs). Vi koordinerar också våra underentreprenörer, så du behöver inte själv jaga elektriker, rörmokare, kakelsättare etc. All kommunikation de behöver sker via oss eller under vår samordning. Om det finns en extern besiktningsman, ordnar vi med tid för besiktning och är närvarande då. Ibland behöver man samordna med leverantörer (t.ex. ett köksföretag som monterar stommar), då planerar vi tillsammans med dem. Vi kan också kommunicera med banken eller besiktningsföretag om det gäller utbetalning av lån i etapper eller liknande – oftast räcker det med att vi levererar intyg/protokoll så sköter du dialogen med banken, men vi kan hjälpa författa dem. Summan är att du ska slippa vara projektledare själv – det är ju det du anlitar oss för. Du får såklart fortlöpande veta hur koordinationen går, men vi tar ansvaret för samordningen så att alla parter drar åt samma håll.

Informerar ni grannarna eller kringboende om byggprojektet (t.ex. buller) eller ska jag som kund göra det? Vi rekommenderar alltid att du som fastighetsägare pratar med dina närmaste grannar innan projektstart och berättar vad som ska hända. Det brukar tas bäst när det kommer direkt från dig. Vi kan dock stötta med material – t.ex. tidplan så du kan säga “under dessa veckor blir det mest oväsen”. I vissa fall erbjuder vi att sätta en lapp i trappuppgången (om det är lägenhetshus) eller i grannarnas brevlådor i villaområde, där vi presenterar oss som entreprenören, anger kontaktinfo och kort beskriver projektet och tidsramen. Det visar omtanke och grannarna vet vem de kan kontakta om något stör väldigt mycket (ofta kontaktar de dig som beställare först, men de kan även prata med oss på plats). När det gäller buller följer vi kommunens riktlinjer (vanligtvis arbete på vardagar 7-18). Om speciella störande arbeten ska ske kan vi avisera grannar i förväg, t.ex. “på torsdag kl 10-12 kommer vi bila betong, kan vara högt ljud”. För större projekt med påverkan (t.ex. gatan blockeras kort för materialleverans) ansöker vi om tillstånd och meddelar eventuellt boende. Så ansvaret är delat: vi tar tekniska och formella bitarna, och du kanske tar den personliga kontakten om du känner grannarna. Ibland kommer grannar fram till våra hantverkare med frågor (“vad ska det bli?” osv.), våra anställda är instruerade att vara artiga men hänvisa specifika frågor till projektledaren eller dig beroende på vad det är – vi vill undvika missförstånd eller skvaller. Vanligen går allt bra; grannar är tålmodiga när de vet vad som pågår och under hur länge.

Hur säkerställer Wolfbuilder transparens i projektet (dokumentation, kostnader, framdrift)?Transparens är viktig för oss. Vi dokumenterar projektets framdrift genom protokoll vid möten, foton på viktiga moment (som vi gärna delar med dig, särskilt om du inte är på plats själv), och genom att öppet redovisa eventuella ändringar och kostnadspåverkan skriftligt. Du har tillgång till alla viktiga dokument: ritningar, kontrollplan, ev. myndighetsbeslut – vi delar dem med dig och förvarar dem även på byggplatsen. Ekonomiskt är vi tydliga: om något extra arbete tillkommer, får du en offert eller kostnadsförslag först. Inga överraskningar på fakturan, som sagt tidigare. Vi kan ge dig en prognos löpande hur vi ligger till mot budget om det är ett större projekt. När du får fakturor är de specificerade enligt överenskommelse (särskilt om det är löpande räkning, då får du timlistor). Tidsmässigt synliggör vi planeringen: du kan få vår tidplan/Gantt-schema om du vill se helheten. Om förseningar riskerar uppstå meddelar vi orsak och ny plan direkt. Egentligen alla aspekter – kvalitet, tid, pengar – kommunicerar vi fortlöpande. Vi vill att du känner dig delaktig och informerad. En metod vi ibland använder är att hålla “byggmöten” med dig med ett visst intervall (t.ex. varannan vecka) där vi går igenom projektstatus enligt en stående agenda (tid, kostnad, kvalitet, risker, önskemål). Då kan vi bocka av frågor och ha minnesanteckningar som delas med dig. Det kan låta formellt, men även vid mindre projekt kan ett enklare sådant möte vara nyttigt för transparensen. Slutligen, efter projektet, får du all relevant dokumentation samlad – ännu ett tecken på transparens och att vi inte döljer något. Vårt rykte bygger på att kunder litar på oss, och det förtjänar vi genom att vara öppna med allt som sker.

Tidsplanering och arbetsprocess

Upprättar Wolfbuilder en tidsplan för projektet? Ja, för varje projekt gör vi en detaljerad tidsplan innan vi startar. Den brukar inkludera alla huvudmoment och milstolpar, samt vem (vilken yrkesgrupp) som gör vad och när. Vi delar gärna tidsplanen med dig som kund, så du vet exempelvis vilken vecka golvläggningen sker eller när köksmontering är planerad. Tidsplanen är ett verktyg vi aktivt använder för att styra projektet. Vid enklare projekt kan tidsplanen vara i form av en kalender med inprickade datum, och vid större kör vi Gantt-schema (stapeldiagram) över veckorna. Den innehåller också marginaler/buffertar för oförutsedda händelser i den mån det går. När projektet drar igång, följer vår arbetsledare och projektledare upp planen minst veckovis för att se att vi ligger rätt i fas. Om något moment tar längre tid än tänkt försöker vi jobba ikapp senare moment eller fördela om resurser. Du blir informerad om eventuella justeringar av tidsplanen som påverkar slutdatum. Syftet med en tydlig tidsplan är att du ska ha förväntningar på när saker händer (t.ex. kan planera när du ska beställa hem inredning, eller om du behöver vara bortrest under något moment). Så, kort sagt: ja, en gedigen tidsplan är en självklar del av vår leverans.

Hur långt i förväg bör man kontakta Wolfbuilder innan man vill starta ett projekt? Det är klokt att vara ute i goda tid. Generellt rekommenderar vi att du kontaktar oss några månader innan du önskar byggstart, särskilt för större projekt. För en vanlig villarenovering eller tillbyggnad kan 2–3 månader i förväg vara lagom: då hinner vi göra ett platsbesök, ta fram offert, eventuellt revidera, skriva avtal och därefter hantera eventuell bygglovsansökan (som i sig kan ta ~2 månader att få igenom). Ofta är byggsäsongen för exteriörjobb (vår-sommar) mer uppbokad, så om du vill ha start i april kan det vara bra att kontakta oss under vintern eller tidigare. För mindre inomhusprojekt som inte kräver lov kan ledtiden vara kortare – ibland kan vi boka in det inom några veckor om vi har luckor, men för säkerhets skull: ju tidigare du involverar oss, desto mer sannolikt att vi kan planera in ditt projekt på önskat datum. Om du har en hård deadline (säg att du vill ha något klart till jul eller inflyttning) så meddela det redan vid första kontakt, så ser vi om det är realistiskt. Ibland har vi väntelista på populära perioder (t.ex. många vill renovera i god tid före sommaren), så underskatta inte framförhållning. Samtidigt – kontakta oss även om det är kort varsel, vi kanske kan lösa det genom att omfördela resurser eller ta ett mindre stoppjobb snabbt. Men som tumregel: helst 2-4 månader innan start för medelstora projekt, och 6+ månader för riktigt stora (nybyggnationer etc, med lov och låneprocesser inräknade). Vi kan då också hjälpa dig i planeringsstadiet under tiden.

När kan ni tidigast starta efter att avtal tecknats? Det beror på vår beläggning och projektets karaktär. I bästa fall, om vi har en lucka och inga lov krävs, kan vi starta inom ett par veckor efter avtal. Men oftare planerar vi in projekt med några månaders framförhållning enligt ovan. Efter avtalstecknande behöver vi typiskt några veckor för projektering i detalj, beställning av material med leveranstider, och att frigöra rätt personal. Så det normala svaret är kanske ~4-6 veckor från kontrakt till spaden i marken, om inget speciellt väntar. Om bygglov krävs, så styr ju kommunen – då kan vi inte starta förrän lov och startbesked är klara. I de fallen kanske avtal skrivs med villkor om lagakraftvunnet bygglov, så start blir x veckor efter det. Vi försöker självklart matcha din önskade start. Ibland är kunderna ivriga att komma igång, men tro oss när vi säger att en kort förberedelsetid kan ge strul längre fram (om t.ex. material inte hinner levereras, då blir det stopp i alla fall). Så vi balanserar snabb start med bra förberedelser. Men vi drar inte ut på det i onödan. När du accepterat offerten kollar vi genast vår kalender och resursplan för att ge dig ett ungefärligt startdatum. Det exakta datumet spikar vi vanligen någon vecka i förväg när allt logistik är klart.

Vad händer om byggprojektet blir försenat? Om vi ser att vi inte kommer att hålla utsatt slutdatum, informerar vi dig så snart som möjligt och förklarar orsaken till förseningen. Vanliga orsaker kan vara: oväntade tekniska problem som tagit extra tid att lösa, väderförhållanden (t.ex. långvarigt regn som hindrat utomhusjobb), förseningar i materialleveranser, eller förändringar/beställningar under projektet som förlänger tiden. Vi gör då en reviderad tidsplan så du vet hur mycket försening det handlar om. Parallellt tittar vi på åtgärder för att minimera förseningen: kanske sätta in extra arbetskraft (jobba helg/overtime där möjligt) eller skynda på efterföljande moment. I vissa fall kan delmoment tidigareläggas för att vinna tid (t.ex. börja måla i rum A medan golvet läggs i rum B, om det inte var så planerat). Om förseningen beror på oss eller omständigheter inom vår kontroll, tar vi ansvar för det. Det kan t.ex. innebära att vi står för eventuella extra kostnader som uppstår (inom rimlighetens gräns och enligt avtalsvillkor). Om det finns en avtalad slutdag kan det i avtalet finnas vite vid försening – i konsumentprojekt är det inte så vanligt med vitesklausuler, men vi har aldrig behövt hamna där heller. Vår inställning är att förtroendet är viktigast: vi kommunicerar öppet och ärliga om tidsläget och ser till att du påverkas minimalt. T.ex. om du planerat inflyttning ett visst datum och vi blir två veckor sena så kanske vi kan prioritera att göra bostaden inflyttningsbar även om smådetaljer återstår. Varje fall hanteras individuellt. Ofta kan små förseningar hämtas in innan slutet, så många projekt slutar i tid trots små bakslag. Skulle en allvarlig försening inträffa, kan du i värsta fall ha rätt att häva avtalet, men det är extremt sällsynt – vårt mål är att lösa situationen långt innan en sådan tanke ens uppstår.

Arbetar Wolfbuilder året runt, även på vintern? Ja, vi bedriver verksamhet året runt. Inomhusrenoveringar går utmärkt att göra vintertid. Nybyggnationer och utomhusprojekt kan också fortgå på vintern med rätt åtgärder. Vi har erfarenhet av att gjuta betong vintertid med hjälp av betong med frostskydd och täckning/värmning. Vi bygger stommar i kyla och ser till att ha väderskydd (t.ex. tält eller inplastning) om det snöar eller regnar mycket. Däremot är vissa moment temperaturkänsliga – som målning utomhus (måste oftast ske över +5°C), eller markarbete i tjälad mark (kan kräva tjältining). Så ibland planerar vi sådana moment till mildare månader, eller tar höjd för att värma marken om det måste göras. Sammantaget stänger vi inte ner på vintern, men vi planerar vinterprojekt med hänsyn till väder. En praktisk grej: under jul- och nyårsperioden tar många hantverkare semester ett par veckor, så då kan produktionen gå lite långsammare, men vi kommer överens med dig hur vi gör under helgerna. Ibland pausar vi över jul om det passar bra i projektet (särskilt om det är i ditt hem och du vill ha lugn då). Men i övrigt - ja, vi jobbar så länge det är möjligt. Sverige har klimat som kräver det, man kan inte bara bygga halva året. Vi har vinterutrustning och kunskap att hantera kyla. Med det sagt är sommarhalvåret mer optimalt för utomhus-arbeten, så om du har lyxen att välja, kan vi rekommendera planering efter årstid för bästa resultat och smidigast process.

Vilka arbetstider har hantverkarna på plats? Vanligtvis arbetar våra hantverkare vardagar ungefär från kl. 07:00 till 16:00 (plus minus någon timme). Det kan variera lite: ibland börjar man 6:30 för att hinna mer, eller stannar till 17 om man är mitt i ett moment man vill avsluta. Men standard är 7-16 med lunch kring 11-12 och kortare fikapauser under dagen. Vi brukar inte arbeta sena kvällar eller nätter i bostadsområden, av hänsyn till boende (och enligt lokal ordningsstadga). Om projektet ligger i en lokal som är tom eller isolerad kan vi teoretiskt jobba längre dagar, men oftast håller vi oss till normal arbetsdag. Helgarbete (lördagar) gör vi bara efter överenskommelse eller vid behov för att komma ikapp ett schema. Då brukar vi fråga dig om det är okej om vi kör någon lördag, och ofta begränsar vi tiden (ex 9-15) för att inte störa tidig morgon helg. Söndagar försöker vi undvika helt. Så räkna med att mån-fre dagtid kommer det vara aktivitet. Vi respekterar om du har önskemål, t.ex. vissa dagar kanske du jobbar hemifrån och vill att vi inte bullrar efter kl 15 – säg till så försöker vi planera bullriga moment till annan tid. Men generellt håller vi en jämn arbetstakt. Du får en idé i tidsplanen vilka veckor som kan vara intensiva vs lugnare (ibland är det väntetid på torkning etc., då kanske inte folk är där hela tiden). Gällande lunch, många hantverkare tar den på plats; kanske värmer mat eller hämtar något snabbt. Vi hoppas det är okej att de tar pauser hos dig – de städar upp efter sig. Om du har invändningar (exempelvis du har ett hemmakontor-möte och vill ha tyst en viss timme), så kommunicera så löser vi det.

Arbetar ni på helger eller kvällar om det skulle behövas? Som utgångspunkt, nej vi planerar inte ordinarie arbete på helger eller kvällar i privatprojekt, dels pga oväsen för grannar, dels pga vår personalpolicy att ge rimlig arbetsbelastning. Men om projektet är brådskande eller om en tidsfrist kräver det, kan vi ibland lägga in övertid. Då frågar vi dig i förväg: "Vi ligger lite efter, är det okej att vi jobbar på lördag mellan 8-14?" till exempel. Många kunder är medgörliga i en sådan situation, men om du har invändningar (kanske du ska ha en tillställning hemma den lördagen) så respekterar vi det och försöker hitta annan lösning. Kvällsarbete inomhus i ditt hus gör vi bara om du själv önskar att vi ska bli klara snabbare och inte har något emot buller på kvällstid (vilket de flesta har, förståeligt). I lägenheter med grannar är det inte tillåtet att bila/spika kvällar, så det undviker vi. Sammanfattat: Normalt nej, men i undantagsfall ja efter dialog. Skulle det vara ett kommersiellt projekt (typ butik som måste renoveras nattetid) kan vi ordna skift, men det är en annan typ av uppdrag. För ditt hem stämmer vi av enligt dina preferenser. Vissa kunder vill att vi inte jobbar när de själva är hemma, t.ex. att vi slutar kl 15 då barn kommer hem – i så fall kan vi ev. börja tidigare eller justera bemanning. Vi är flexibla inom rimliga ramar, dock kan förkortade dagar betyda längre kalender-tid för projektet.

Hur säkerställer Wolfbuilder att tidplanen hålls? Flera sätt: För det första gör vi en realistisk plan från början med marginaler så att mindre avvikelser inte påverkar slutdatumet. För det andra har vi erfarna projektledare som kontinuerligt övervakar framdriften. Varje vecka jämför vi plan vs utfall – om något släpar, vidtar vi åtgärder. Åtgärder kan vara: sätta in extra personal, arbeta övertid (med ditt godkännande), eller omprioritera moment. Vi har ofta fler projekt igång parallellt, men vi dimensionerar så att vi kan öka insatsen temporärt i ett projekt om det krävs. Vi håller också nära kontakt med leverantörer för att säkerställa att allt material kommer i tid – proaktivt undviker vi förseningar genom att beställa kritiska saker tidigt och dubbelkolla leveransdatum. Internmöten hos oss (t.ex. måndagsmöte med alla arbetsledare) tar upp risker för förseningar, så hela teamet är medvetet. Skulle en oväntad händelse inträffa (sjukdom, maskinhaveri) så har vi backup-lösningar: samarbetspartners att ringa in eller hyresmaskiner att hämta samma dag. Tack vare att vi är inte ett litet enmansföretag utan har ett team, finns resurser att dra på. En annan nyckel är att beslut från dig som kund kommer i tid – därför försöker vi i planeringen tidigt peka ut vilka val du måste göra och när, så att inte bygget står still och väntar på besked. Håller alla parter sin del, så går det enligt schema. Om vi trots allt ser att tidplanen inte håller (som vi svarade tidigare) tar vi action och meddelar dig. Men genom dessa förebyggande insatser är det ovanligt att det händer. Vi är stolta över att majoriteten av våra projekt avslutas i tid, vilket är resultatet av den kontroll och buffert vi jobbar med.

Kan jag ändra något i designen under projektets gång och hur påverkar det tidsplanen? Du kan absolut föreslå ändringar i designen under projektets gång (som vi tidigare diskuterat under ändringsfrågan). Vi försöker alltid hitta ett sätt att genomföra ändringen utan stor tidsförlust. Men är det en betydande ändring – till exempel du vill byta kakel när vi redan börjat sätta det – så påverkar det förstås tidsplanen: vi måste kanske pausa för att få hem nytt material, eller riva upp något och göra om, vilket tar extra dagar. Små designjusteringar (som att höja ett skåp några cm innan det fästs, eller ändra färg innan målning påbörjas) påverkar knappt tidsplanen alls om de fångas i tid. Principen är: ju senare ändringen kommer, desto mer risk för tidsförskjutning. Därför uppmuntrar vi att alla större designbeslut tas tidigt. Om en sen ändring trots allt behövs, gör vi en snabb analys och meddelar “Detta kommer lägga till cirka X dagar på projektet – är det okej för dig?”. Ofta kan vi sedan ta igen lite av det med intensifierad insats som nämnt, men inte alltid fullt ut. Nyckeln är kommunikation: om tidsplanen förskjuts pga en designändring, så vet du varför och accepterar det eftersom det är ditt beslut. Vi dokumenterar också nya datum i så fall. Små förändringar hanterar vi som sagt smidigt och de kan oftast bakas in utan att deadlines rubbas. Exempel: du ändrar kulörval samma dag vi ska måla – minimal påverkan, målaren hämtar rätt färg och målar dagen efter istället, inom bufferten. Men exempel: du vill flytta en redan uppförd innervägg – då pratar vi kanske +2 extra dagar för ombyggnad och spackel torktid. Vi försöker i alla lägen att förkorta effekten genom parallellplanering (kanske göra något annat under torktid). Sammanfattning: ja du kan ändra design, och vi berättar hur det påverkar tiden. Ibland inte alls, ibland lite, ibland mer – då väger vi tillsammans nytta mot tid och du beslutar informerat.

Vanliga frågor om garantier och försäkringar

Har Wolfbuilder en ansvarsförsäkring om något går fel? Ja, Wolfbuilder har en ansvarsförsäkring (entreprenadansvar) genom vårt försäkringsbolag som täcker skador vi kan orsaka på person eller annans egendom under arbetet. T.ex. om vi av misstag skulle orsaka en vattenläcka som skadar ditt eller grannens hus, så täcker vår försäkring kostnaderna för återställning. Försäkringen har höga beloppsgränser (normalt minst 10 miljoner kronor) så även stora skador ryms. Hittills har vi sällan behövt utnyttja den då vi är försiktiga, men den finns där för både din och vår trygghet. Utöver ansvarsförsäkring har vi även en allrisk byggsäkerhetsförsäkring, som skyddar själva entreprenaden under byggtiden (om t.ex. material på byggplatsen förstörs i brand eller stöld, så ersätter försäkringen det). Den är i princip standard i branschen men bra att känna till. Det innebär i praktiken att om oturen är framme, du inte ska behöva bråka med ditt hemförsäkringsbolag – vi sköter det via vår försäkring. Om en skada händer jobbar vi dessutom nära med försäkringsbolaget för att snabbt åtgärda och minimera följdskador. Du som kund kan också känna dig lugn att vi uppfyller kravet på att ha giltig ansvarsförsäkring (många föreningar och beställare kräver intyg, och vi kan visa försäkringsbevis om önskat).

Behöver jag som kund ha någon egen försäkring under projektet? Det är klokt att informera ditt hem/villaförsäkringsbolag att du gör en ombyggnad. Ibland erbjuder de en tilläggsförsäkring under byggtiden (en sorts “byggfelsförsäkring” för nybyggen, frivillig numera). Men generellt gäller din vanliga villaförsäkring för ditt hus även under renovering, med undantag för skador kopplade till byggarbetet – de täcks av vår entreprenadförsäkring. Vid nybyggnation av en villa från grunden kan banken kräva att du tecknar en färdigställandeförsäkring (som vi nämnt) samt kanske en 10-årig byggfelsförsäkring (nybyggnadsförsäkring). Färdigställandeförsäkring tecknas vanligen av entreprenören i ditt namn – vi hjälper till att ordna den via t.ex. Gar-Bo eller annat bolag, men premien betalas av dig (den brukar vara ett par procent av kontraktsumman). Den skyddar dig om vi mot förmodan inte kan fullfölja bygget. Nybyggnadsförsäkringen kan du frivilligt teckna för nya hus, det är som en extra 10-årig garanti försäkrad via bolag. Vi rekommenderar det oftast för nybyggen; vi kan samordna ansökan. För vanliga renoveringar behövs ingen extra försäkring från dig utöver att din hemförsäkring bör vara aktiv. Hemförsäkringen täcker ju även t.ex. brand eller inbrott på vanligt vis (vår försäkring tar byggrelaterat, din tar t.ex. privata ägodelar). Sammanfattat: Du ska ha en hem/villaförsäkring under tiden – det har de flesta – men du behöver inte teckna speciell byggförsäkring för renoveringen. Vid stora projekt (nybyggnation/tillbyggnad) råder vi dig om de extraförsäkringar som finns, och hjälper dig med dem om du vill.

Vad händer om något går sönder under bygget, t.ex. inventarier eller grannens egendom?Om vi råkar ha sönder något i ditt hem under byggtiden – säg att en tung verktygsväska repar ditt parkettgolv utanför arbetsområdet, eller en stege välter och slår sönder din TV – så är det vårt ansvar att ersätta eller laga det. Vi tar upp det direkt med dig, dokumenterar skadan och anmäler till vårt ansvarsförsäkringsbolag om det är större värde. Sedan får du det reparerat eller utbytt, på vår bekostnad (antingen via försäkring eller direkt om mindre). Detsamma gäller om vi mot förmodan skulle skada grannens egendom (t.ex. en kranbil skrapar mot grannens staket) – vi tar hand om ersättning till grannen. Vi försöker dock förebygga den typen av incidenter genom noggrannhet och att t.ex. täcka över golv och möbler i arbetsområdet. Men olyckor kan hända även den bästa; då håller vi oss fullt ansvariga – du ska inte behöva betala eller driva något för sådant. Vår entreprenadförsäkring/ansvarsförsäkring täcker som sagt sådana skador. Mindre saker kanske vi löser smidigt utan försäkring (t.ex. köper en ny lampa om vi råkade slå ner en). Vi noterar alltid befintliga skador vid start (om du har något repat innan) så att vi skiljer på vad vi eventuellt orsakat. Ännu en gång: transparens. Om något händer säger vi inte tyst, vi informerar dig direkt. Du kan även påpeka om du upptäcker något – om det är vi så tar vi det, om inte så förklarar vi vad orsaken är. Oavsett, vi lämnar inte projektet förrän eventuella skador vi orsakat är åtgärdade.

Ger Wolfbuilder garantier på material ni installerar? Ja, det ingår att allt material vi levererar och installerar är felfritt och äkta. Om det visar sig att t.ex. en bräda i nya golvet var fabrikationsfel på (spricka eller liknande), så byter vi ut det inom garantitiden. Många produkter har egna garantier – t.ex. takpannor kanske 30 års fabriksgaranti mot frost, värmepumpar kanske 5 år – de garantierna överförs till dig. Vi hjälper dig om du behöver utnyttja dem (kontakt med leverantören etc.). På arbetet som sagt 2 år + ansvar upp till 10 år. Ibland kan vi erbjuda förlängd garanti utöver branschstandard – t.ex. vissa av våra partnerleverantörer av kök erbjuder 25 års garanti på beslag; då får du de villkoren. Det är dock viktigt att underhåll görs enligt skötselanvisningar för att garantier ska gälla (t.ex. olja in trädeck, serva värmepump). Vi lämnar över skriftliga skötselinstruktioner för känsliga saker vid avslut. Sammanfattat: ja, du har full garanti inte bara på vårt arbete utan även att de produkter vi satt in håller vad de lovar under sina utlovade livslängder. Skulle något fallera tidigare står vi på din sida gentemot leverantören, så att du får det fixat (antingen att vi byter ut produkten åt dig eller leverantören gör det). Exempel: en blandare börjar läcka efter 1,5 år – blandaren kanske har 5 års produktgaranti, vi kommer ut och byter den åt dig kostnadsfritt och tar det med leverantören.

Ingår det någon form av försäkring eller trygghet vid nyproduktion? Ja, vid nyproduktion av exempelvis en villa ingår som standard en färdigställandeförsäkring som vi nämnt (krävs av de flesta banker). Den ger en ekonomisk trygghet att projektet fullföljs även om entreprenören får problem. Utöver det ingår ofta en så kallad byggfelsförsäkring/nybyggnadsförsäkring i avtalet om du önskar – sedan 2014 är den inte tvingande enligt lag, men många väljer att teckna den. Den täcker vissa typer oförutsedda fel som kan upptäckas upp till 10 år efteråt (t.ex. allvarliga konstruktionsfel) även om entreprenören kanske inte tar på sig dem. Vi samarbetar med försäkringsbolag som Gar-Bo eller Bostadsgaranti för sådana försäkringar. Det är en extra trygghet utöver vår egen ansvarstid. För dig som konsument känns det bra att veta att även om företaget mot förmodan inte skulle finnas om 5-10 år, så finns en försäkring som täcker fel. Under byggtiden har vi entreprenadförsäkring som sagt, så om det händer en stormskada på halvklar byggnad är den försäkrad. Kort sagt: ja, nyproduktioner är tungt försäkrade, både genom oss och genom separata försäkringar. Vi guidar dig genom djungeln av de olika försäkringarna och ser till att de nödvändiga är på plats.

Vad händer om fel upptäcks efter att projektet är avslutat? Om du upptäcker ett fel efter avslutat projekt, ska du omgående meddela oss (så kallad reklamation). Inom vår 2-årsgaranti är det enkelt – vi bokar tid och åtgärdar felet kostnadsfritt så snart det går. Om det är akut (t.ex. vattenläckage) kommer vi direkt, annars inom rimlig tid (för ytfel kanske inom någon vecka eller två). Efter 2-årsperioden gäller som sagt lagen upp till 10 år, så du kan fortfarande kontakta oss – vi kommer ut och inspekterar felet. Om det bedöms bero på brist i vårt arbete/material ansvarar vi och fixar det. Om det beror på normalt slitage eller handhavande informerar vi dig om det och kan erbjuda att åtgärda mot självkostnad. Men vi är inte knussliga inom 10-årsperioden; vi vill ha nöjda kunder som återkommer och som ger referenser. Så även om något är borderline kommer vi ofta hjälpa till. Vi dokumenterar alla projekt, så vi kan snabbt slå upp vad som gjordes och med vilket material om ett fel uppstår. Vanliga fel som kan dyka upp är t.ex. sprickor i fogar eller sättningar – det ingår ofta i att huset “sätter sig” och kan behöva justeras vid 2-årsbesiktningen, vilket vi gör. Om felet är stort och påverkar användningen (ex. värmesystemet funkar inte som det ska på vintern) prioriterar vi förstås det. Vi vill att du ska känna att vår service inte slutar dag vi packar ihop – vi har ett ansvar och vi tar det seriöst. Rent juridiskt: du har rätt att hålla inne betalning om du upptäcker fel innan du betalat full slutlikvid, tills felet åtgärdas. Men vi hoppas undvika det genom att alltid åtgärda snabbt. Dina garantibevis anger hur du ska kontakta oss vid fel, och vi är som sagt tillgängliga långt framöver.

Håller Wolfbuilder med en slutbesiktning och vad händer om anmärkningar finns? Ja, vid större projekt genomförs en slutbesiktning av en oberoende besiktningsman (oftast certifierad via SBR) som vi gemensamt utser i samråd med dig. Besiktningsmannen går igenom allt och upprättar ett protokoll med eventuella anmärkningar. Vi närvarar givetvis vid besiktningen tillsammans med dig. Om besiktningsmannen hittar fel eller brister (så kallade avvikelser) som måste åtgärdas, så fixar vi dem snarast möjligt utan extra kostnad. Mindre anmärkningar som inte påverkar godkännande (t.ex. “justera en dörr som kärvar”) åtgärdar vi oftast inom någon vecka. Större som hindrar godkännande (få, om vi gjort vårt jobb, men kan vara t.ex. “fel glas i fönster, ska vara säkerhetsglas”) åtgärdar vi skyndsamt och beställer omedelbart vad som behövs, och sen kallar till efterbesiktning på de punkterna. Under tiden hålls kanske lite av betalningen inne (det är standard enligt ABS 18 att man kan hålla inne dubbla kostnaden för att åtgärda felen tills de är fixade). När allt är fixat får du ett godkänt besiktningsutlåtande, som kvitto på att jobbet är utfört korrekt. Mindre projekt har inte alltid formell besiktning, då kan vi göra en gemensam genomgång där du pekar på om något behöver justeras. Vi är på inget sätt “klara” i vårt sinne förrän du är nöjd och eventuella anmärkningar fixade. Skulle vi mot förmodan inte hålla med om en anmärkning (väldigt sällan – oftast erkänner vi eventuella missar), så följer vi ändå besiktningsmannens beslut. Besiktningsmannen kan också avgöra om något inte är fel utan inom toleranser. Men oftast jobbar vi proaktivt för att inte få några anmärkningar: vi gör interna förbesiktningar innan slutbesiktning för att sopa upp allt. Summan: vi omfamnar slutbesiktning som en kvalitetskontroll, och allt som noteras där tar vi ansvar för att fixa inom utsatt tid.

Är Wolfbuilder anslutet till någon garanti- eller trygghetsfond? Branschorganisationen Byggföretagen (fd Sveriges Byggindustrier) hade tidigare något som hette “Garantifond”, men idag fungerar det mest via försäkringar. Wolfbuilder som medlem i Byggföretagen har åtkomst till deras medlingsförfarande vid tvister etc., men för dig som kund är den praktiska tryggheten de försäkringar och garantier vi redan nämnt. Det finns också “Hantverkarformuläret” och ABS 18 standardvillkor som vi följer – de i sig är en trygghet då de är konsumentvänliga. Om en tvist mot all förmodan uppstår som vi inte löser internt, kan du vända dig till Allmänna Reklamationsnämnden (ARN) – vi följer ARNs beslut om det skulle ske. Vårt mål är att aldrig hamna där. Det finns också organisationer som “BKR” (våtrum) och “Elsäkerhetsverket” – vi har behörigheter så att du kan känna förtroende. Vi kan i våra avtal skriva in att vi följer exempelvis ABS 18, vilket i sig stipulerar en hel del trygghetsmoment (som 2-års besiktning etc.). Så även utan en specifik “fond” har du robust skydd. Sammanfattning: Vi är inte anslutna till någon utöver det som finns via branschen och försäkringsbolag, men de garantier vi ger täcker i princip allt. Byggföretagen-medlemskap innebär dock en kvalitetsstämpel i sig (de gör bakgrundskontroller etc.), vilket är en form av trygghet.

Betalning och avtal

Skriver vi ett avtal innan byggstart?Ja, absolut. Innan vi påbörjar arbetet skriver vi alltid ett skriftligt avtal med dig som kund. För konsumenter använder vi standardavtal, oftast Hantverkarformuläret 17 för mindre renoveringar eller ABS 18 (Allmänna Bestämmelser för Småhusentreprenader) för större entreprenader som nybyggnation eller tillbyggnad. Dessa avtal small down black on white allt vi kommit överens om: pris, omfattning, tidsplan, betalningsplan, garantier, etc. Vi bifogar ofta offerten som bilaga, liksom eventuella ritningar och beskrivningar, så det råder klarhet vad som ingår. Avtalet skyddar både dig och oss – det minskar risken för missförstånd. I avtalet finns även eventuella särskilda villkor, t.ex. att du står för visst material, eller att arbete utförs i befintlig konstruktion med viss reservation. Att skriva avtal är en självklarhet för oss; vi arbetar inte på lösa muntliga överenskommelser när det gäller större saker. Mindre extrajobb under resans gång dokumenteras också skriftligt (t.ex. i ett ÄTA-formulär eller mejlkonversation). Så, ja – vi signerar ett tydligt kontrakt innan start. Du får tid att läsa igenom och vi går gärna igenom det punkt för punkt om du vill. Vi vill att du känner dig trygg med villkoren. Avtalet refererar också till konsumenttjänstlagen som gäller i grunden.

Vilka betalningsplaner erbjuder Wolfbuilder? För större projekt sätter vi upp en betalningsplan. Ofta ser den ut ungefär så här: en första delbetalning (t.ex. 10-30% av priset) när arbetet startar eller efter visst initialt moment, sedan ett par delbetalningar efter avklarade milstolpar (t.ex. efter stomresning, efter att installationer dragits, efter att ytskikt är klara), och slutbetalning (kvarvarande kanske 10%) efter godkänd slutbesiktning. Denna upplägg följer standard ABS18/ konsumentverkets rekommendationer att betalning följer progress. För mindre projekt under någon månad kanske vi bara tar 1-2 delbetalningar (50/50 eller 40/60). Allt detta specificeras i avtalet. Vi tar normalt inte full betalning i förskott – tvärtom, du betalar i takt med att värde tillförs. Ibland tar vi heller ingen handpenning alls utan fakturerar efter utfört jobb i etapper, men vid stora utlägg initialt (exempelvis om vi måste beställa dyra specialfönster tidigt) kan en viss förskottsbetalning avtalas för att täcka det materialet. Som konsument har du bra skydd; du ska aldrig behöva ligga ute med mer än det arbete som faktiskt är gjort. Vår betalningsplan syftar också till att vara rimlig för båda: vi får betalt löpande för att täcka våra kostnader, och du håller en slutlikvid tills allt är klart som incitament för oss att slutföra prickfritt. Om du finansierar via bank kan de ställa krav på vissa utbetalningspunkter, vi samordnar då med dem.

Tar Wolfbuilder handpenning eller förskottsbetalning? I vissa fall kan vi avtala om en handpenning, typiskt runt 10% av priset, i samband med avtalets tecknande eller projektstart. Detta kan vara fallet om vi t.ex. reserverar en tidslucka åt dig långt i förväg eller om vi gör stora inköp i förväg. Men ofta behövs ingen handpenning; första delbetalningen kan istället vara efter ett par veckors arbete när en del redan är utfört. Vi följer dina bankens rutiner vid nybygge (ibland vill de att X% betalas först när stomme är uppe, etc.). Handpenning är alltså inte en standard hos oss, men kan förekomma. För mindre jobb brukar vi inte ta det alls – du betalar när jobbet är klart. Det är en förtroendefråga också: ibland vill kunder ge handpenning för att känna att de "låst in" oss i tidplanen, då kan vi gå med på en symbolisk summa. Men du ska veta att enligt Konsumentverket bör man vara försiktig med för stora förskott – och vi håller med. Summan du eventuellt betalar i början hålls låg. De betydande utbetalningarna sker mot levererat arbete.

När ska betalning ske, och hur fakturerar Wolfbuilder? Tidpunkter för betalning sätts i betalningsplanen. Oftast fakturerar vi när en del av jobbet är slutförd (eller månadsvis vid löpande räkning). Fakturan skickas då med e-post eller brev och har vanligtvis 10 dagars förfallotid (ibland 15). Så exempel: du kanske får första fakturan efter gjuten platta, som du betalar inom 10 dagar från fakturadatum. Sedan nästa efter taket är på, osv. Slutfakturan faktureras efter slutbesiktning godkänd (eller efter att eventuella fel är åtgärdade om besiktningsmannen kräver det). Vi är flexibla med exakta datum, men generellt sker betalning i nära anslutning till att varje steg är klart, inte i förskott för det steget. Ibland kan vi justera om du har specifika preferenser – t.ex. lön får du kanske 25:e varje månad, så kan vi lägga förfallodatum strax efter det, sådana småsaker går att ordna. Betalning sker typiskt via banköverföring till vårt bankgiro, refererat med fakturanummer. Vi kan också erbjuda Swish för mindre belopp. Kortbetalning är inte vanligt för stora belopp. Vi tar inte kontanter. Allt ska ske spårbart. ROT-avdrag sköter vi så att du bara betalar nettobeloppet (se mer om ROT nedan). Summan: du betalar etappvis, med faktura, inom normalt 10 dagar per gång. Detaljerna finns i avtalet.

Kan jag delbetala projektet under längre tid (avbetalning)? Vår standard är ju delbetalning enligt projektets gång, men alla de delarna ska vara betalda när projektet är slutfört (förutom ev. liten summa att hålla inne tills garantibesiktning). Om du menar en avbetalningsplan som sträcker sig efter att jobbet är klart – det erbjuder vi inte direkt själva. Vi behöver få betalt när projektet avslutas. Dock kan vi hänvisa dig till finansieringslösningar: ibland samarbetar byggföretag med banker eller kreditinstitut som kan ge privatlån eller avbetalning för renoveringar. Du kan t.ex. ta lån via din bank/höja bolån för projektet (vanligast för större projekt). Ibland har kunden ordnat med en byggkredit hos bank som sedan blir bolån – då betalar banken ut enligt byggnadskreditivets plan, vilket stämmer med vår betalningsplan. Om du önskar direkt avbetalning till oss över längre tid, är det inte brukligt. Vi är ju inte en finansieringsfirma. Men vi kan diskutera: i något fall kanske vi kan sträcka en sista betalning någon månad extra om speciella omständigheter, men generellt förväntas full betalning vid slutförande. Det hindrar inte att du finansierar det via avbetalning hos din bank/kreditgivare. Kort sagt: vi kan hjälpa dig hitta finansiering, men vi hanterar inte avbetalningsupplägg internt.

Vad händer om en faktura blir sen eller obetald? Vi hoppas förstås att betalning sker i tid enligt avtal. Om en faktura är några dagar sen tar vi först kontakt för att påminna – ibland är det bara att kunden missat förfallodatum. Om det drar ut utan respons tvingas vi skicka en skriftlig påminnelse (då kan lagstadgad påminnelseavgift och dröjsmålsränta tillkomma enligt avtalet, vanligtvis referensränta + 8%). I värsta fall, om betalning uteblir trots påminnelser, har vi rätt att pausa arbetet tills betalning skett (konsumenttjänstlagen ger oss det skyddet att inte behöva fortsätta om tidigare arbete ej betalats). Men vi försöker hellre lösa det genom dialog – kanske har du en likviditetsknipa, då kan vi se om en kort uppehåll eller delbetalning funkar. Om det verkligen inte betalas kan vi behöva gå vidare med inkasso och juridiska åtgärder, men det har aldrig hänt oss med privatkunder hittills, då vi varit noga med att ha tydliga betalningsplaner och bra kommunikation. Som kund kan du ha rätt att hålla inne betalning för felaktig del, men då ska det vara proportionerligt (inte hålla inne halva beloppet för en liten kosmetisk grej). Dessa situationer undviks om vi fixar fel snabbt, vilket vi gör. Dröjsmålsränta i våra avtal brukar vara runt 8% över referens, från förfallodagen. Vi informerar innan vi debiterar sånt – ofta räcker samtal: "Hej, vi saknar betalning, har något hänt?" i god ton.

Accepterar Wolfbuilder ROT-avdrag och hur fungerar det på fakturan? Ja, vi hanterar ROT-avdrag rutinmässigt. På offert och faktura specificerar vi arbetskostnaden som är berättigad till ROT (Reparation, Ombyggnad, Tillbyggnad) och drar av 30% av arbetskostnaden direkt upp till taket (75 000 kr per person och år). På fakturan ser du en rad typ "ROT-avdrag (30% arbetskostnad) - X kr". Du betalar fakturabeloppet efter ROT. Sedan ansöker vi elektroniskt hos Skatteverket om att få den ROT-summan utbetald till oss. Skatteverket meddelar dig också hur mycket ROT du utnyttjat. För att vi ska kunna göra detta behöver vi ditt personnummer och fastighetsbeteckning eller lägenhetsnummer, och att du är berättigad (dvs du äger bostaden och har betalat skatt under året). Dessa uppgifter tar vi redan vid avtalsskrivning. Vi brukar även stämma av hur mycket ROT du använt tidigare under året så vi inte söker över taket. Om du och eventuell partner äger gemensamt fördelar vi ROT mellan er för max nyttjande. Hela denna hantering sköter vi, du slipper krångla med Skatteverket. Om Skatteverket skulle avslå ROT-ansökan för att t.ex. dina uppgifter var fel eller ditt tak är nått, blir du skyldig att betala tillbaka den delen (vi skriver det i avtalet). Men sådana fall undviker vi genom att dubbelkolla innan. Det är alltså väldigt smidigt: du betalar mindre från början och märker inte mycket av processen. I offerten kan vi presentera både före och efter ROT belopp om du vill tydligt se skillnaden. ROT ger som sagt max 75k per person och år för ROT+RUT tillsammans (och ROT-delen är max 75k av de 75k total). Vi håller oss uppdaterade om eventuella ändringar i ROT-regler (t.ex. för 2024 fanns diskussioner om höjning). Men per nu: 30% på arbetskostnad inkl moms. Och ja, vi drar av det.

Ingår moms i priserna som Wolfbuilder anger? Ja, alla priser vi anger till dig som privatperson är inklusive moms (25%). Vi vill undvika missförstånd – konsumentpriser ska enligt praxis anges med moms. I offerten specificeras totalbeloppet inkl. moms, och ofta även en rad "varav moms X kr". På fakturor framgår också momsbeloppet för transparens, men summan du betalar är densamma som offertsumman om inte annat tillkommit. Ibland om vi diskuterar grovt tidigt kan nån säga exkl. moms av slentrian, men vi klargör alltid i skrift att offert är inkl. moms. Enda gången vi pratar exkl moms är om du vore företagskund (då moms redovisas separat). Men för dig som privatperson – allt vi offererar och fakturerar är med moms. Moms-satsen för byggtjänster är 25%. ROT-avdraget beräknas också på belopp inkl. moms. Så inga dolda momspåslag kommer i efterhand – det du ser är det du betalar. Detta är viktigt att jämföra när du får offerter; alla seriösa anger med moms när de vänder sig till konsument. Vi följer naturligtvis momslagar och redovisar dem – du behöver inte tänka på det mer än att veta att det är inräknat.

Arbetar Wolfbuilder enligt ABS 18 eller andra standardavtal? Ja, för stora konsumentprojekt (nybyggnation, tillbyggnad) använder vi standardavtalet ABS 18. Det är framtaget av Konsumentverket och Byggföretagen med flera för att skydda båda parter. ABS 18 innehåller bland annat regler om 2-årig garanti, 10-årig ansvarstid, besiktningar, betalningsplaner, osv. Vi bifogar ABS 18 allmänna bestämmelser som bilaga i avtalet. För mindre uppdrag använder vi ofta Hantverkarformuläret 2017 som också hänvisar till konsumenttjänstlagen. Båda är bra – ABS 18 är mer omfattande och avsett för t.ex. hela hus eller större jobb, hantverkarformuläret är enklare. Men oavsett vilket formulär vi utgår ifrån, dina rättigheter enligt lag gäller. Ibland efterfrågar kunder ABT 06 (som är standardavtal för totalentreprenader i proffssektorn), men ABT 06 är inte anpassat för konsument. Vi håller oss hellre till ABS18/hantverkarformulär som är pedagogiska för alla. Summan: ja, vi verkar inom ramarna för branschens standardavtal, inget egenpåhittat. Det ger dig trygghet då villkoren är välkända och förhandlade centralt i konsumenters favör ofta.

Behöver man betala något i förskott innan byggstart?Som nämnt kan eventuellt en symbolisk handpenning eller första delbetalning före start förekomma om avtal skrevs långt innan. Men ofta är svar: Nej, du betalar först när vi faktiskt börjat leverera. Många gånger är första fakturan efter att vi utfört de initiala arbetena (som rivning eller grund). Om vi ska köpa in något dyrt i förväg, kan vi avtala att du betalar just det materialet i förskott eller att du själv köper det direkt. Vi försöker minimera hur mycket du betalar i förskott. I nybyggen kan en tumregel vara 10% vid start som trygghet för oss. Men återigen, alla sådana villkor är i avtalet. Små jobb: inget förskott alls, du betalar när klart. Förskott eller handpenning skyddar entreprenören mot sena avhopp, men vi väljer kunder vi litar på så ofta skippar vi det. Om du föredrar att inte betala något innan du ser arbete utfört, är det oftast helt okej. Du kan alltid förvara pengar på klientmedelskonto eller liknande om du vill visa god vilja. Sammanfattat: Nej, inte nödvändigt, men eventuellt en liten startbetalning enligt överenskommelse vid stora jobb.

Vad innehåller ett standardavtal med Wolfbuilder? Vårt standardavtal (baserat på ABS18 eller Hantverkarformulär) innehåller:

  • Parter: Ditt namn/personnummer och vår företagsinfo.

  • Arbetets omfattning: En beskrivning av vad som ska göras (kan hänvisa till offert/ritningar).

  • Tidplan: Startdatum, beräknat färdigt datum, och eventuella mellanmål (t.ex. ska vara klart för besiktning ett visst datum).

  • Pris och betalning: Antingen fast pris och en betalningsplan (milestones eller datum) eller vid löpande räkning, timpris och ungefärlig kostnad samt faktureringsintervall. Här nämns även ROT om tillämpligt.

  • Eventuella indexregleringar: Oftast inte i konsumentavtal för korta projekt, men vid mycket långa projekt kan prisindexklausul finnas (ovanligt med oss).

  • Ansvarig arbetsledare: Ibland anges kontaktperson.

  • Garanti: Bekräftar 2 år + 10 års reklamationsrätt.

  • Försäkringar: Att vi har ansvarsförsäkring och eventuella färdigställandeförsäkringar.

  • Eventuella särskilda villkor: t.ex. att du står för rivningsmaterial deponiavgift (om vi avtalat så), eller att visst moment utförs av dig/din annan entreprenör (gränsdragningslista).

  • Standardvillkor hänvisning: Exempelvis "Allmänna bestämmelser ABS 18 gäller i tillämpliga delar".

  • Signaturer: Både du och vi signerar två exemplar var.

Bilagor brukar vara: Offertspecifikation, ritningar, eventuellt kontrollplan om redan framtagen, Allmänna bestämmelser (ABS18) och betalningsplanen i detalj.Det är ett heltäckande dokument som gör att bägge vet vad som förväntas. Vi går som sagt gärna igenom det så du är trygg med allt.

Kan jag avbryta eller häva avtalet om jag ångrar mig innan eller under projektet?Enligt konsumenttjänstlagen kan du avbeställa tjänsten när som helst, men du kan bli skyldig att ersätta oss för det arbete som redan utförts och de kostnader vi haft upp till avbeställningen. Om du avbeställer innan vi börjat, kan det t.ex. innebära att du ersätter oss för eventuella beställda ej avbokningsbara varor, projekteringstid etc. Om du avbryter mitt i bygget, har vi rätt att få betalt för allt arbete utfört dittills, plus ev. kostnader för att vi inte kan utnyttja resurserna på annat uppdrag under en tid (dvs visst täckningsbidrag). Men naturligtvis hoppas vi att det inte ska ske. Om du ångrar dig innan vi skrivit avtal, så är det fritt att avstå – offert är inte bindande förrän underskrivet avtal. När avtalet är tecknat är du och vi bundna att genomföra det, men du kan som sagt avbeställa mot ersättning. I praktiken: om det är något allvarligt skäl du vill bryta (t.ex. livssituation ändrats), tar vi en dialog om minimering av kostnader och kanske en överenskommelse att du betalar det som är upparbetat. Juridiskt: Du har ingen ångerrätt som vid e-handel (om avtalet skrevs i vårt kontor eller efter besök, ångerrätt 14 dagar gäller inte för hantverkstjänst som påbörjas med ditt samtycke). Men vi är rimliga – om du ångrar stor renovering strax efter kontrakt, kanske förhandlar vi om ett litet avbokningsarvode för vår tid och släpper dig. Vi vill inte tvinga en kund som absolut inte vill. Men har vi lagt ut pengar, måste de täckas. I händelse av tvist om avbokning, följer vi lagens modell: du ersätter hittills utfört + kostnader + eventuellt 10-15% av resterande arbete i ersättning (enligt rättspraxis). Men åter, ett samtal löser oftast det. Vår prioritet är nöjda kunder, inte att pressa någon till oönskat byggande.

Vad gör ett skriftligt avtal så viktigt?Det klargör allt: tidsram, pris, ansvar, omfattning, ändringshantering. Det förhindrar missminnen (vem sa vad). Med avtalet i hand kan du lita på att det som står blir gjort, och vi kan lita på att få betalt enligt plan. Det skyddar dig om t.ex. något inte skulle bli gjort – du kan peka i avtalet. Utan skriftligt avtal är det konsumenttjänstlagen som gäller, men många detaljer kan bli tvistiga utan papper. Konsumentverket och vi som seriös firma vill alltid att man skriver ordentligt. Det är faktiskt ett krav i Byggföretagens uppförandekod att ha ordentliga avtal. Skulle du söka ROT-avdrag behöver ofta Skatteverket se fakturor/avtal som underlag. Och om du i framtiden säljer huset kan ett intygad renovering med korrekta avtal öka förtroendet hos köpare. Så ja, vi skippar aldrig det steget.

Kan Wolfbuilder hjälpa med dokumentation och kontakt med bank för utbetalningar? Ja, om du har ett byggnadskreditiv där banken t.ex. vill se ett besiktningsprotokoll eller fakturor för att låsa upp utbetalningar, så förser vi dig med allt underlag de behöver. Ibland vill banken prata med entreprenören direkt för att höra status – det gör vi gärna med ditt medgivande. Vi är vana att skicka underlag till bankens kontrollansvarige, t.ex. "så här långt har vi kommit, här är undertecknad betalningsplan och signerat besiktningsintyg på stomresning" etc. Vi stämplar och signerar fakturakopior om de behöver det. Allt för att du ska få dina lånemedel utbetalade smidigt. Vissa banker skickar ut sin besiktningsman för att kolla att X% är klart innan de betalar ut X% – vi samarbetar med dem vid det besöket. Så ingen oro där. När det gäller Lantmäteriets saker (nybyggt hus ska få ny fastighetsbeteckning etc) kan vi anvisa men oftast sköter du det med kommunen (bygglovsavdelningen). Men frågar du, hjälper vi.

Behöver jag stå för byggel eller vatten under projektet? Normalt använder vi ditt befintliga el- och vattenuttag för byggändamål om det är ett renoverings/tillbyggnadsprojekt. Den ström och vattenförbrukning som går åt är relativt liten i totalkostnaden (kanske några hundralappar i el). Ibland ersätter entreprenörer kund för el/vatten, men oftast är det underförstått att det ingår i priset, att du bjuder på det. Vi kan annars sätta ett schablonbelopp om du önskar. Vid nybygge på tomt ordnar du bygg-el-central via elbolaget och byggvatten via en bygghydrant – vi hjälper dig ansöka om det. Kostnaden för att installera byggel och byggvatten kan tas upp i offerten (ex. elektriker fixar byggcentral med mätarskåp). Driftskostnad för elen under bygget brukar belasta dig eftersom anläggningen sen blir din. Samma med vatten. Men vi slösar inte med resurserna. Skulle vi behöva värma bygget med byggfläkt en vinter, kan elen bli märkbar – då kan vi diskutera kompensation om det är utöver kalkyl. I de flesta fall är det försumbart. Allt sånt klargör vi dock i avtalet: "Beställaren tillhandahåller kostnadsfritt byggel 16A och vatten." De få fall du inte kan ge el/vatten (t.ex. stuga off-grid) hittar vi annan lösning (generator, vattentank) men det är ovanligt.

Hjälper Wolfbuilder med myndighetskontakter för rot-avdrag, slutbesked etc? Ja, vi sköter rotansökan (som vi sa), och vi hjälper till med allt till kommunen för att få slutbesked efter färdigställandet – t.ex. vi sammanställer intyg från elinstallatör, våtrumsintyg, eventuella provtryckningsprotokoll, och lämnar det till kontrollansvarig/kommunen för att få slutbesked på bygglovet. Du som byggherre får sen ett slutbesked från kommunen som bevis på att projektet är avslutat enligt lov. Vi är med och driver på att det blir avklarat. Vi kan även bistå om du ska söka lagfart eller liknande i samband med nybygge (genom att t.ex. intyga byggkostnad för pantbrev). Dessa saker är utöver själva byggandet, men vi har erfarenhet så vi hjälper gärna till med pappersarbetet för att det inte ska kännas jobbigt för dig.

Kan jag lita på att Wolfbuilder fullföljer enligt avtal och tar ansvar? Ja, vår affär bygger på förtroende och nöjda kunder. Vi har funnits sedan 2010 och planerar finnas många år framåt, så vårt rykte är ovärderligt. Vi fullföljer alltid våra avtal. Skulle hinder uppstå (som att något inte kan utföras exakt enligt plan pga oväntat skäl) diskuterar vi ändring med dig i god tro. Vi lämnar projekt först när du är nöjd och allt är uppfyllt enligt kontrakt. Skulle en tvist uppstå har vi ansvarsförsäkring som kan hjälpa och vi följer ARNs rekommendationer. Men viktigast: vi är stolta över vårt hantverk och kundservice, så vi tar personligen ansvar för att ditt projekt blir som du tänkt. Du kan lita på det – och vi binder det i skrift i avtalet för att ytterligare försäkra dig.

 

 
 
bottom of page